Ce acte sunt necesare pentru restituirea permisului suspendat? Iată ce condiții trebuie îndeplinite!

de: Redacția BZI
11:32, 18 feb. 2025

Indiferent de circumstanțe, atunci când vrei să îți recuperezi carnetul de conducere, este important să știi ce acte sunt necesare pentru restituirea permisului suspendat. Procesul poate varia ușor în funcțe de motivele suspendării, dar există și câteva documente standard care sunt de obicei necesare.

Suspendarea permisului de conducere reprezintă o „pedeapsă” foarte neplăcută pentru toți șoferii, în special cei profesioniști sau cei care conduc mult în fiecare zi. Este o situație stresantă și complicată, dar există soluții care să te ajute să depășești acest moment cu mai puțin efort și stres.

Ce acte sunt necesare pentru restituirea permisului suspendat

Permisul de conducere în România poate fi suspendat în anumite circumstanțe, conform Codului Rutier, iar durata suspendării variază în funcție de gravitatea încălcării. Printre principalele motive care pot duce la suspendarea permisului se numără: depășirea limitei de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, nerespectarea regulilor de circulație, implicarea în accidente rutiere sau neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule.

Din punct de vedere legal, permisul se poate suspenda între 30 și 120 de zile, uneori chiar și 180 de zile, în funcție de gravitatea contravenției. Pentru anumite abateri, perioada de suspendare poate fi redusă dacă șoferul îndeplinește anumite condiții.

Permisul se restituie la expirarea termenului de suspendare, când sancțiunea a fost aplicată ca urmare a săvârșirii unei contravenții pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile.

În anumite cazuri, restituirea permisului de conducere poate fi dispusă anticipat. Pentru a beneficia de restituirea anticipată a permisului de conducere, conducătorii auto trebuie să urmeze o procedură specifică.

Primul pas este promovarea examenului teoretic de cunoaștere a regulilor de circulație. De asemenea, conducătorul trebuie să dețină permisul de conducere de cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Pentru recuperarea anticipată a permisului de conducere este necesară depunerea unei cereri tip, aceasta fiind însoțită de mai multe documente, printre care o copie a dovezii de conducere, o copie a cărții de identitate, o copie a procesului-verbal al abaterii care a dus la suspendarea permisului și, dacă este cazul, o copie chitanței pentru plata amenzii.

Cererea se depune în primele două treime ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.

Perioadele de suspendare a carnetului de conducere

Legea prevede trei perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda. În funcție de abaterea săvârșită, permisul de conducere poate fi suspendat până la 120 de zile.

Dacă șoferul a comis mai multe abateri care impun suspendarea dreptului de a conduce, aceste perioade se însumează. Astfel, cel care a circulat cu viteză, fiind sub influența alcoolului, poate rămâne pieton 210 de zile.

Printre abaterile pentru care se suspendă permisul pe o perioadă de 30 de zile se numără: acumularea a 15 puncte de penalizare în decursul a 6 luni; nerespectarea regulilor privind depășirea; nerespectarea indicațiile agentului de circulație; neacordarea de prioritate pentru pietonii aflați pe trecerea de pietoni sau pentru vehiculele care au acest drept.

Suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile se impune în cazul unor abateri mai grave, printre care: neacordarea de prioritate sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în urma acestor fapte rezultând un accident; nerespectarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială; nerespectarea interdicției de circulare pe un anumit segment de drum; circulația pe sens opus, excepție făcând cazul în care manevra de depășire este executată în mod regulamentar.

Perioada de 90 de zile de suspendare se impune, printre altele, și pentru următoarele abateri: nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată; depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h; conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice; conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.

Suspendarea permisului pentru 120 de zile este cea mai drastică perioadă de suspendare a dreptului de a conduce și se suspendă pentru: întoarcerea pe autostradă sau circularea pe contrasens, nerespectarea regulilor la traversarea cu calea ferată și depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză. Prin urmare, este important să știi care sunt actele necesare pentru restituirea permisului suspendat.