Ce a răspuns Maia Sandu când a fost întrebată dacă va accepta arme letale din partea NATO
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că sectorul de apărare al țării este unul „destul de slab și din acest motiv acesta trebuie întărit”. Șefa statului a fost întrebată despre acceptarea armelor letale oferite de țările NATO, în cadrul unui briefing de vineri, 27 mai.
„Republica Moldova este o ţară neutră, o ţară paşnică, nu vrea să atenteze la suveranitatea altei ţări, în acelaşi timp, Republica Moldova are un sector de apărare destul de slab şi acest sector de apărare trebuie consolidat, fortificat. Ştiţi că primim asistenţă din partea Uniunii Europene prin aşa numita Iniţiativă de Pace şi în discuţiile cu conducerea Armatei o să vă vedem dacă sunt alte necesităţi pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare”, a declarat Maia Sandu, citată de unimedia.info şi preluată de Agerpres.
„Guvernul” din Transnistria a fost demis astăzi
Tot vineri, așa-zisul guvern din Transnistria a fost demis din cauza eșecului mobilizării pentru războiul împotriva Ucrainei, susține reprezentantul administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk.
Potrivit acestuia, în Transnistria se desfășoară „evenimente destul de interesante”. În special, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a demis guvernul. Bratchuk spune că situația din regiunea separatistă este monitorizată de Ucraina.
„Acest lucru este cauzat, în primul rând, de așa-zisa mobilizare, asupra căreia a insistat Kremlinul, însă acțiunea a eșuat. Asta pentru că localnicii nu vor să lupte împotriva Ucrainei. Prin urmare, omul Moscovei, Krasnoselski, intenționează și să numească o persoană responsabilă pentru crearea unei surse de tensiune pentru Ucraina„, a precizat Serghei Bratchuk, pe Telegram.
Republica Moldova, tot mai aproape de aderarea la UE
Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Documentul i-a fost, la Luxemburg, vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, de către comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi. Președintele Klaus Iohannis a salutat, într-un mesaj publicat pe Facebook, această „etapă importantă a drumului european” și a asigurat Republicii Moldova tot sprijinul necesar al României.