Ce a decis Curtea de Apel București în cazul lui Călin Georgescu. „Justiția să-și facă treaba”

de: Radu Vasiluță
12:41, 20 dec. 2024

Curtea de Apel București a decis să amâne soluționarea în cazul lui Călin Georgescu, care a contestat anularea turului doi al alegerilor. Candidatul independent, care se calificase în finala prezidențialelor, a depus sesizări și la organismele internaționale. Călin Georgescu se aşteaptă la o decizie corectă iar justiţia să-şi facă treaba.

Candidatul independent a contestat decizia Curţii Constituţionale de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2024. La acel moment, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a trimis speţa către Curtea de Apel București, iar Georgescu a sperat că instanţa va lua o decizie echitabilă.

Ce a decis Curtea de Apel București în cazul lui Călin Georgescu

Primul termen al procesului lui Călin Georgescu s-a desfăşurat la Curtea de Apel Bucureşti. CAB a decis să amâne procesul în care fostul candidat independent, Călin Georgescu, contesta anularea rezultatelor din turul întâi. Noul termen al procesului a fost stabilit pentru 23 decembrie, ora 9:00. Georgescu, cunoscut pentru poziţiile sale ferme, susține că această iniţiativă este crucială pentru protejarea democraţiei din România şi restaurarea ordinii constituţionale.

„Aşteptăm să fie o decizie justă, justiţia să-şi facă treaba. Sunt deja candidat şi discutam de turul 2, refacerea turului 2”, a precizat Călin Georgescu.

El a subliniat că procesul său reprezintă o luptă pentru apărarea dreptului constituţional la alegeri libere. Amânarea procesului pentru 23 decembrie sporeşte incertitudinea din jurul situaţiei politice din România. Georgescu considera ca demersul său este esenţial pentru prevenirea abuzurilor şi restabilirea încrederii în sistemul electoral.

Calin Georgescu a tras o paralelă între situaţia actuală şi perioada post-revolutionara din 1989, când România a trecut la democraţie.

„Suntem în decembrie, acum 35 de ani, s-a murit pentru alegeri libere. Aceste alegeri libere nu mai sunt azi”, a declarat el.

Georgescu a atras atenţia asupra presiunilor politice şi modificărilor legislative recente, despre care afirma că afectează integritatea procesului electoral.

Contestaţii naţionale şi internaţionale

Pe lângă contestaţia deciziei Curţii Constituţionale la nivel naţional, Georgescu a depus sesizări şi la organisme internaţionale, inclusiv la Comisia de la Veneţia. Potrivit avocatei sale, Marina Alexandra, contestaţia vizează „încălcarea în mod flagrant a Constituţiei României” şi are ca scop demonstrarea ca nimeni nu este mai presus de lege.

Calin Georgescu a lansat acuzaţii şi în direcţia preşedintelui Klaus Iohannis, sugerând o posibilă implicare a acestuia în anularea turului doi. De asemenea, Comisia de la Veneţia a iniţiat o anchetă privind anularea alegerilor prezidenţiale din România, amplificând tensiunile politice.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul lui Calin Georgescu ar putea avea un impact major asupra viitorului electoral al ţării. Pe măsură ce procesul avansează, incertitudinea continuă să planeze asupra calendarului politic şi încărcării publice în instituţiile statului. Georgescu rămâne optimist şi hotărât să lupte pentru ceea ce consideră a fi o cauză fundamentală pentru viitorul democraţiei din România.