Cazurile grave de tuberculoză sunt în creștere. Medicii trag un semnal de alarmă: „Formele grave de TBC au crescut cu 30 la sută” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 18 iul. 2023

Cazurile de tuberculoză sunt mai multe decât în perioada pandemiei, iar cele care sunt reprezentate de forme grave au crescut cu aproximativ 30 la sută în anul 2022 față de 2021. Medicii trag un semnal de alarmă pentru că în ultimul timp se prezintă un număr mare de copii la spital. Aceștia nu au de unde să se infecteze decât din surse, anume persoanele apropriate

Medicii sunt îngrijorați de faptul că se resimte perioada pandemiei atunci când vine vorba despre infecțiile cu TBC.

„Formele grave de TBC au crescut cu 30 la sută față de anul 2021, mă refer la meliare, o formă gravă a tuberculozei care se răspândește în tot organismul. Se formează mici noduli care evoluează spre TBC osos, renal. Îngrijorător este faptul că s-a triplat numărul de cazuri la copii. Aceștia se pot îmbolnăvii doar de la surse care nu sunt tratate sau nu sunt depistate, adică apropriații, reprezentând un semnal de alarmă. Există un focar de tuberculoză în zonă.

Cazuri noi sunt reprezentate de un procent de 82,62 la sută în comparație cu perioada pandemie când cazurile înregistrau un procent de 79 la sută. Trebuie să reținem că tuberculoza nu a dispărut, ne-am întors la un stadiu de prepandemie”, susține dr. Bogdan Constantin Moldoveanu, medic primar secția II Clinica de Pneumologie, Spitalul Pașcanu.

Tot mai mulți copii infectați cu TBC

Acestă boală nu ocolește nici o grupă de vârstă, insă cei mai vulnerabili sunt copiii, adolescenții și adulții care suferă de afecțiuni

În urma contactului cu o persoană infectată cu acest microb, într-un procent de 5 la sută din cazuri se evoluează spre boală.

„O persoană care are tuberculoză activă o transmite mai departe prin tuse, strănut sau vorbit. În urma unui contact mai mare de trei ore, persoana respectivă este infectată cu acest microb care produce tuberculoză. Modul în care evoluează depinde de mai mulți factori, în principal de virulența microbului, de modul în care a inhalat sau de cât a stat în contact organismului respectiv. Această infecție poate lua calea spre vindecare spontană sau evoluează spre o tuberculoză activă.

Cinci la sută din cazurile infectate se finalizează cu boală. În ultima perioadă, pericolul în tuberculoză este reprezentat de faptul că, deși, la început, cazurile de TBC erau sporadice, acum sunt din ce în ce mai dese. Un factor este reprezentat de cei care fac mai multe tratamente pe care le abandonează și pe care le reiau, pentru că, la un moment dat, acest microb învață să lupte împotriva tratamentului cu care noi încercăm să-l omorâm. Atunci, cei care fac mai multe tratamente capătă rezistență la tuberculostaticile uzuale, transmițând boala în continuare. Cazurile noi pe care ei le îmbolnăvesc sunt direct cu germeni rezistenți.

Dacă un pacient se îmbolnăvește de la o persoană bolnavă de tuberculoză, care este rezistentă la tratament, și aceasta, la rândul ei, va fi greu de tratat”, adaugă dr. Bogdan Constantin Moldoveanu, medic primar secția II Clinica de Pneumologie.

Medicii resimt această perioadă ca fiind cea din pandemie. Anul acesta s-au înregistrat 9 cazuri de tuberculoze grave.

Tuberculoza, boala care nu poate fi evitată

Medicii resimt această perioadă ca fiind cea din pandemie, cazurile au crescut cu aproximativ 30 la sută pentru cazurile grave

Această boală nu ocolește nicio grupă de vârstă, însă cei mai vulnerabili sunt copiii, adolescenții și adulții care suferă de afecțiuni, precum diabet, boli cronice sau cele care le scad imunitatea organismului. Un alt aspect care dă mari bătăi de cap este creșterea substanțială a pacienților care au devenit rezistenți la tratamentul care este administrat pentru TBC. Persoanele care intră în contact cu astfel de pacienți sunt infectate automat cu bacterii care luptă împotriva tratamentului, TBC devenind mai greu de tratat.

„Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care se transmite pe cale aeriană și nu ocolește nicio grupă de vârstă. Cei vulnerabili sunt copiii, adolescenții, adulții care au afecțiuni debilitante, care conduc la scăderea imunității, boli cronice, diabet, afecțiuni hepatice, sau cei care sunt dependenți de tratamente cronice cu imunosupresoare.

Altă grupă vizată este reprezentată de cei care fac naveta, cei care trăiesc în focare de tuberculoză și pacienții cu Sida. Este o boală care nu se poate evita, însă cea mai bună cale de combatere a tuberculozei este tratamentul cazurilor pozitive”, subliniază dr. Bogdan Constantin Moldoveanu, medic primar secția II Clinica de Pneumologie.