Șocant! Profanare de morminte într-un cimitir din Iași! Anchetă penală după ce enoriașii s-au trezit cu un alt mort peste cavoul rudei decedate – Facsimile

de: Vlad Alexa
04:00, 27 nov. 2019

Un caz de-a dreptul șocant se întâmplă într-un cimitir din județul Iași. La scurt timp după ce și-a înmormântat socrul, un enoriaș a descoperit cu groază faptul că monumentul funerar a fost mutat din poziția inițială. În locul bătrânei decedate s-a făcut spațiu pentru îngroparea unui alt mort, care provine dintr-o familie cu relații în administrația locală. Enoriașul îi acuză pe preotul din parohie și pe primar că au încercat să ascundă faptele. Deși ancheta era încă în desfășurare, peste terenul respectiv a fost construit un nou monument funerar care a acoperit mare parte din dovezi. Au fost făcute mai multe reclamații la Poliție, iar după o perioadă de tărăgănare, procurorii ieșeni au început ancheta penală

O comunitate din județul Iași a fost șocată din cauza unei situații care rar se poate vedea într-o societate creștin-ortodoxă. Petrei Gheorghe și-a înmormântat socrul într-un cimitir din localitatea Scobinți, unde avea amenajat un monument funerar pentru două trupuri neînsuflețite. La scurt timp după înmormântare, familia Petrei a descoperit cu groază faptul că întregul monument funerar a fost smuls din temelii și mutat în altă locație. În spațiul inițial a fost amenajat un alt loc de veci pentru ruda decedată a unei familii cu relații înfipte în administrația locală din Scobinți, și anume familia Fedeleș.

Au mutat cavoul cu buldoexcavatorul

Îngroziți de cele întâmplate, membrii familiei Petrei au făcut cercetări și au aflat cu stupoare că acolo a fost înmormântat tatăl unui angajat din Primăria Scobinți. Este vorba despre Ștefan Fedeleș de la departamentul de Taxe și Impozite. Au urmat numeroase plângeri la Poliție. Lucrurile păreau că se îndreaptă spre un făgaș normal, după pensionarea primului anchetator – Vasile Boianu, din cadrul Postului de Poliție Scobinți.

„Tatăl lui Fedeleș a murit la aproape o săptămână după ce a decedat socrul meu. Am aflat de la vecinii care l-au văzut că a folosit buldoexcavatorul Primăriei Scobinți pentru a muta mormântul. A smuls temeliile din pământ, a smuls chiar și crucea, și le-au mutat. Am martori care au lucrat acolo și au spus totul. Domnul polițist Vasile Boianu și-a făcut datoria la început și a înaintat o plângere penală, dar apoi s-a pensionat și nu s-a mai făcut nimic. Multă vreme, soacra mea s-a rugat la alt mormânt decât al soțului decedat”, povestește ieșeanul Gheorghe Petrei.

Monument funerar construit pe locul de veci al unui al mort

Deși era în desfășurare o anchetă, la mormântul lui Fedeleș a fost amenajat un veritabil cavou, cu temelie de beton înfiptă adânc în pământ.

„Pe ei nu i-a interesat că se face o anchetă și au construit un cavou acolo. S-au acoperit multe dovezi, însă am avut inspirația să fac poze. Se vede foarte clar doar din imagini cum mormântul socrului meu era într-o anumită poziție, iar după o perioadă este în altă locație, cu temelia smulsă din pământ. L-am întrebat pe primar cum a putut să accepte să se facă așa ceva cu buldoexcavatorul Primăriei. El a spus că nu vrea să se implice, dar deja este implicat”, a mai spus Gheorghe Petrei.

Procurorii au reluat ancheta penală

Rămasă fără speranță că va pune ordine în haosul creat la mormântul bătrânei decedate în urmă cu trei ani, familia Petrei a primit în sfârșit o veste bună pe data de 14 noiembrie 2019. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Mihaela Apostol, a infirmat ordonanța dată inițial de primul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, care a dispus clasarea dosarului.
Astfel, a fost dispusă „redeschiderea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte”, după cum se arată în ordonanța de începere a urmăririi penale emise pe 14 noiembrie 2019.
În același document este specificat foarte clar ce s-a întâmplat și cum a fost mușamalizată inițial ancheta (vezi facsimil).

Personajele-cheie refuză să se implice

Mai mulți martori din Scobinți s-au alăturat familiei Petrei pentru a se face ordine în cazul celor plecați în lumea cealaltă. Marea problemă este că nici primarul, nici preotul din Scobinți nu vor să se implice, asta cel puțin în mod oficial.

„Cimitirul nu este în administrarea Primăriei să putem interveni aici. Dacă s-a făcut profanare de morminte, să se plătească pentru asta”, a spus Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.

Întrebat dacă a fost folosit buldoexcavatorul Primăriei pentru mutarea mormântului, primarul comunei a răspuns pe ocoliș. „Am întrebat oamenii și ei au spus că nu”, a mai spus primarul Gheorghe Hrițcu.

Ce spune preotul paroh despre mormintele profanate

Întrebat despre cele întâmplate, preotul din Scobinți a spus că așteaptă verdictul instanțelor de judecată.

„Amândoi sunt enoriași în parohia noastră și nu pot lua partea unuia sau a celuilalt. Nu pot să mă pronunț cu privire la ce s-a întâmplat acolo sau cine este vinovat. Lăsăm organele de cercetare să finalizeze ancheta și să vedem ce concluzii vor trage aceștia. Vom vedea ce măsuri luăm după finalizarea anchetei”, a spus Gheorghe Tincu Stavarache, preot paroh în Scobinți