Caz șocant la Iași! Unei ieșence i-ar fi fost furat telefonul de o bătrânică, iar polițiștii sunt acuzați că nu își fac treaba: „M-au descurajat să depun plângere!”
În Iași, acum două zile, a avut loc un incident ce seamănă cu un scenariu de film! După ce i-ar fi fost furat telefonul mobil de o bătrânică din parc, Alina Manuela Popa a avut de furcă cu polițiștii atunci când a vrut să depună plângere. Polițiștii ieșeni sunt acuzați că nu își fac treaba, deoarece ar fi descurajat-o pe femeie să depună plângere. Chiar și polițiștii locali ar fi fost problematici, nevenindu-le să creadă cele întâmplate
Polițiștii locali, dar și cei de la IPJ Iași, sunt acuzați că nu își fac treaba. Unei ieșence i-ar fi fost sustras, din parcul Gulliver, telefonul mobil. Aceasta a fost șocată când a descoperit că hoțul ar fi, de fapt, o bătrânică drăguță ce se plimba cu nepoata prin parc. Având discuții aprinse cu bătrâna, Alina Manuela Popa a cerut ajutorul polițiștilor locali, însă aceștia nu ar fi crezut povestea și ar fi amenințat-o pe ieșeancă cu amenda. Ulterior, la Secția 3 de Poliție femeia a avut probleme în a depune plângere.
Alinei Manuela Popa i-ar fi fost furat telefonul de către o bătrânică
Incidentul a avut loc zilele trecute, în parcul Gulliver din municipiul Iași. Alina Manuela Popa a mers cu cel mic în parc, iar ulterior a descoperit că i-a dispărut telefonul din geantă. După multe căutări, a descoperit făptașul.
„Aveam mai multe bagaje la mine și le-am lăsat pe un aparat de exerciții. După am mers să mă uit prin niște acte, aveam poșeta închisă. Ulterior, am descoperit că nu mai am telefonul. Am fost să îl caut. Aveam totul pe telefon, m-am speriat. Am folosit aplicația «Find my phone» și am reușit să îl localizez. Am trimis și mesaje, pe urmă l-am blocat. Am avertizat că e urmărit de poliție, în speranța că se sperie hoțul. Probabil femeia s-a speriat și m-a sunat. Mi-a zis că ea doar l-a găsit. I-am propus să ne întâlnim, dar, când am ajuns în parc, nu mi-a mai răspuns. Am reușit să o găsesc, telefonul era la o bătrână însoțită de un copilaș de 4 ani. M-am mirat, nu s-a încadrat în tiparul de hoț. Încercam să îmi iau telefonul și refuza să mi-l dea. În final, am reușit să-l recuperez. Era cam recalcitrantă, voia să mi-l ia înapoi”, povestește ieșeanca.
Văzând că nu poate să îi dea de cap bătrânei, femeia le-a cerut ajutorul polițiștilor locali care au fost șocați de incident, nevenindu-le să creadă. Atitudinea lor față de situație ar fi lăsat de dorit.
„Atunci, am văzut doi agenți de poliție. I-am abordat, explicându-le ce s-a întâmplat. Voiam să se facă proces-verbal ca să se identifice bătrâna. Agentul s-a luat de mine că le spun ce să facă. A devenit foarte arogant, colegul lui era mult mai îngăduitor, ne-a luat datele. Celălalt mi-a zis că mie îmi dă amendă pentru tulburarea liniștii publice. Mi-a zis că nu crede că s-a întâmplat ce i-am povestit. Am depus plângere la Secția 3 de Poliție. Angajații de acolo încercau să facă în așa fel încât să mă descurajeze să depun plângere. Am insistat și am ajuns să depun declarație la un superior de-al lor. Pe urmă, și acest agent a încercat să mă descurajeze, spunând că dosarele acestea se clasează din start, fiind cuvântul meu împotriva cuvântului ei. M-am mirat, având în vedere că există probe și camere. Am semnat și le-am spus că am probe, să îmi ia amprentele. Au refuzat să le ia inițial, spunând că declarația e suficientă, apoi a dat un telefon la criminalistică. Nu am insistat. Interesul meu este să trag un semnal de alarmă, lucrând în domeniul drepturilor omului”, precizează Alina Manuela Popa.
Polițiștii locali și naționali, acuzați că nu își fac treaba
Alina Manuela Popa a povestit că nu este un caz singular, fiind descurajată și cu alte ocazii să depună plângeri la Poliție de către oamenii legii. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași spun că întâmplarea din parc nu ține de ei, fiind vorba despre polițiștii locali.
„În momentul în care femeia a luat de la bătrână telefonul respectiv, ar fi trecut pe acolo o patrulă de polițiști locali care nu aparțin de IPJ Iași. Ei nu au competență să facă cercetări în dosare penale. Polițiștii locali le-au legitimat și pe doamna care a făcut sesizări în această situație, și pe bătrâna respectivă. Probabil a fost direcționată ulterior de patrulă către Poliția Municipiului Iași, unde s-a și prezentat. A discutat întâi la dispecerat, după care a intrat în legătură cu un coleg ce era de serviciu. Colegul respectiv i-a luat o plângere și s-a întocmit un dosar penal pentru furt. Nu a descurajat-o să depună plângere. Se fac cercetări pentru identificarea autorului, iar prejudiciul a fost recuperat. Vom colabora cu Poliția Locală pe parcursul cercetărilor”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
Întrebat despre incidentul din parc, Directorul General al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, spune că polițiștii locali nu au competență în rezolvarea cazurilor penale și că trebuie să facă verificări pentru a stabili cum s-au petrecut lucrurile.
„Doamna poate să spună orice sau să spună cum a perceput ea. Eu pot doar să spun, din discuțiile avute astăzi, că, în cazul unui furt sau a oricărei fapte penale, polițiștii locali trebuie să ofere tot sprijinul, indiferent de situație, dar această competență, de cercetare penală, aparține Poliției Naționale. Cât despre conduita colegilor mei, trebuie să facă sesizare doamna respectivă pentru a verifica cum s-a acționat exact, iar eu pot să dau un răspuns concret săptămâna viitoare. Vedem ce s-a întâmplat acolo, trebuie să ascultăm de polițiști”, precizează Directorul General al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest caz în care polițiștii sunt acuzați că nu își fac treaba.