Caz incredibil la Iași! Un bărbat a fost obligat să cumpere bilete de tramvai în valoare de 770 de lei. Dan Mircea Enescu nu a mers niciodată cu mijloacele de transport în comun (Exclusiv)
Un șofer a fost dat în judecată de Compania de Transport Public Iași. Reprezentanții CTP au cerut despăgubiri în instanță, după ce bărbatul a blocat circulația tramvaielor. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de companie și l-au obligat pe Dan Mircea Enescu la plata unor daune în valoare de 770 de lei
Un caz inedit a ajuns recent pe rolul instanțelor ieșene! După ce și-a lăsat mașina fără frâna de mână trasă, un bărbat a fost dat în judecată de Compania de Transport Public (CTP) Iași. Șoferul a fost obligat de judecători să achite despăgubiri pentru că a blocat circulația. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de reprezentanții CTP Iași în contradictoriu cu Dan Mircea Enescu.
„Instanța admite cererea având ca obiect valoare redusă, formulată de reclamanta Compania de Transport Public Iași SA în contradictoriu cu pârâtul Dan Mircea Enescu. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 770 de lei, cu titlu de prejudiciu”, au precizat recent judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Dan Mircea Enescu, acuzat că a blocat circulația tramvaielor din municipiul Iași
Procesul dintre cei de la CTP Iași și Dan Mircea Enescu a început pe data de 18 noiembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, CTP Iași a cerut obligarea pârâtului la plata sumei de 770 de lei, reprezentând pagubele produse prin blocarea circulației tramvaielor.
„Pe data de 16 iunie 2019, circulația tramvaielor pe sensul de mers Piața Unirii – Târgu-Cucu a fost blocată de autoturismul condus de către pârât. A fost culpa exclusivă a pârâtului, aspect ce reiese din cuprinsul procesului-verbal de contravenție întocmit. Așadar, potrivit procesului-verbal de contravenție și adresei Poliției Locale Iași, culpa îi aparține pârâtului, care nu a asigurat corespunzător autoturismul la parcarea în pantă, astfel că s-a pus în mișcare cu spatele și a rupt stâlpul din intersecție, care susținea indicatoarele de străzi”, au subliniat reprezentanții CTP Iași în fața judecătorilor.
Șoferul a recunoscut comiterea faptei: cum a fost calculat prejudiciul
Magistrații ieșeni au afirmat că, în cauză, din probele administrate, rezultă existența unei fapte ilicite, constând în oprirea autoturismului pe calea de rulare a tramvaielor, aspect care a dus la blocarea circulației. De altfel, în cuprinsul procesului-verbal de contravenție din 16 iunie 2019, Dan Mircea Enescu a consemnat că recunoaște fapta.
„În ceea ce privește prejudiciul, ca o condiție esențială pentru atragerea răspunderii civile delictuale, acesta trebuie să fie cert și să nu fi fost reparat în prealabil. În dovedirea întinderii prejudiciului, reclamanta a depus la dosar un deviz din care reiese că prejudiciul a fost calculat prin raportare la un număr de 3 unități afectate, fiecare cu un număr de 171 de locuri, cu un coeficient de utilizare a capacității de 60 la sută, din care rezultă un număr de 308 locuri capacitate și un prejudiciu de 770 de lei, prețul unei călătorii fiind de 2,5 lei.
Referitor la vinovăția persoanei responsabile de cauzarea prejudiciului, instanța reține că, în materie de răspundere civilă delictuală, autorul prejudiciului răspunde și pentru culpa cea mai ușoară. Astfel, cum rezultă și din probele administrate, responsabilitatea pentru producerea prejudiciului îi aparține pârâtului. În consecință, fiind întrunite toate elementele răspunderii civile delictuale, reclamanta este îndreptățită a recupera de la pârât suma de 770 de lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință”, au concluzionat judecătorii ieșeni.
Din păcate, în ultimii ani, în municipiul Iași au fost întâlnite tot mai multe astfel de situații în care, din cauza neatenției, diverși șoferi au blocat circulația tramvaielor.