Caz de leptospiroză, înregistrat la un pacient de 21 de ani! Dr. Florin Roșu: „A fost diagnosticat precoce, deși s-a prezentat la spital când boala de care suferea era în formă agravată!”

de: BZI.ro
02:00, 11 oct. 2022

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în cursul săptămânii trecute, s-a prezentat un pacient cu leptospiroză. Oamenii pot lua această boală în urma contactului cu urina animalelor bolnave. Trebuie precizat că animalele infectate nu prezintă simptome, ci doar elimină și răspândesc bacteria în mediul înconjurător

Pacientul în vârstă de 21 de ani prezintă o evoluție bună, iar valorile probelor renale și hepatice tind spre normal. Va mai rămâne internat cel puțin încă o săptămână, însă, după întoarcerea la domiciliu, va trebui să respecte regimul alimentar, dublat de medicația hepatoprotectoare și de odihnă.

Caz de leptospiroză la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”!

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași au sub tratament un caz de leptospiroză cu complicații importante. Pacientul în vârstă de 21 de ani s-a prezentat la unitatea medicală după ce a observat schimbarea colorației tegumentului.

„Este vorba de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din zona rurală, care s-a prezentat marți în triajul spitalului, prezentând icter (tegumetele și sclerele – albul ochilor –îngălbenite), modificare care, din spusele acestuia, persista de câteva zile. În urma discuțiilor cu medicul curant, a povestit că lucrează în construcții și că, înainte cu o săptămână de a se prezenta la spital, a avut simptome de viroză respiratorie, reprezentate de febră, frison, mialgii, artralgii (dureri de oase), care au trecut după ce a luat tratament simptomatic. Ulterior, a observat schimbarea colorației tegumentului. Pacientul a fost supus investigațiilor clinice și paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Analizele recoltate au arătat o creștere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală, însă s-a infirmat orice prezență a unui virus hepatic. Investigațiile efectuate corect și coerent au decelat un grad important de insuficiență renală și hepatică. Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noștri au vrut să excludă și prezența oricărei substanțe interzise în sânge sau a unei intoxicații, indiferent de natură sa. Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale al spitalului nostru au confirmat prezența antileptospirei canicula (leptospiroza) pentru care s-a inițiat imediat tratamentul”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Ce este leptospiroza și cum putem contracta această boală

Dr. Florin Roșu precizează faptul că trecerea prin boală nu conferă imunitate, de aceea, pentru a preveni o nouă infectare, se recomandă ca pacienții să aibă o igienă riguroasă a mâinilor. De asemenea, persoanele care cred că pot intra în contact cu suprafețe contaminate pot alege să poarte mănuși de protecție.

„Leptospiroza este o boală care este declanșată de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome, ci doar elimină și răspândesc bacteria în mediul înconjurător: ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafețe. Cei mai frecvenți transmițători sunt șoarecii și șobolanii.

În multe cazuri, așa cum s-a întâmplat și la pacientul internat în spitalul nostru, leptospiroza poate da complicații. Principalele sunt insuficiența renală, ajungându-se până la dializă, insuficiența hepatică, meningită și hemoragii (sindrom hemoragic nazal, oral, digestiv). Aceste manifestări apar în a doua săptămână de boală. Complicațiile pot pune viețile pacienților în pericol, mai ales dacă boala nu este descoperită la timp, afectarea organelor fiind importantă. Datorită profesionalismului cadrelor medicale, pacientul a fost diagnosticat precoce, deși s-a prezentat la spital când boala de care suferea era în formă agravată. Trecerea prin boală nu conferă imunitate, de aceea o igienă riguroasă a mâinilor este foarte importantă pentru diminuarea riscului de contactare. De asemenea, folosirea mănușilor în manipularea materialelor, a alimentelor din hale, depozite, cămări, pivnițe sau folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecție împotriva îmbolnăvirii”, a adăugat dr. Florin Roșu, referitor la cazul de leptospiroză de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.