Caz de coronavirus în Muntenegru, la trei săptămâni după ce devenise prima țară din Europa continentală fără COVID-19

de: Cristian ZAVASTIN
13:47, 15 iun. 2020

Caz de coronavirus în Muntenegru. În urmă cu trei săptămâni, micul stat european anunțase că a scăpat de epidemia de coronavirus. Acum a fost anunțat un nou caz de infectare cu COVID-19, informează Yahoo News, care citează Reuters.

Acesta este primul caz de coronavirus înregistrat în Muntenegru din data de 5 mai. Autoritățile de la Podgoriţa au anunțat pe 25 mai că Muntenegru a devenit al doilea stat european în care nu mai există cazuri de coronavirus.

Institutul de Sănătate Publică, însărcinat cu lupta împotriva COVID-19 în Muntenegru, a anunțat că pacientul se află în auto-izolare în capitala țării. Bărbatul ar fi sosit în Muntenegru din Bosnia.

„O anchetă epidemiologică este în curs de desfășurare și informațiile inițiale sugerează că pacientul a avut contact în Muntenegru cu un număr limitat de oameni”, au anunțat autorițile.

Caz de coronavirus în Muntenegru: Doar 325 de cazuri de la începerea pandemiei

Muntenegru, o fostă republică iugoslavă cu 620.000 de locuitori, are o economie bazată pe turism. Până în prezent, de la izbucnirea pandemiei, Muntenegru a raportat 325 de cazuri de COVID-19 și nouă decese.

Premierul Dusko Markovic a declarat Muntenegru stat fără cazuri de COVID-19 pe 25 mai.

Declarația sa a fost făcută după ce autoritățile luaseră la începutul lunii martie măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii, printre care închiderea granițelor, a aeroporturilor, a porturilor, interzicerea adunărilor publice și a activităților în aer liber. Restricțiile au fost relaxate treptat.

Grecia deschide sezonul turistic

Grecia a redeschis astăzi principalele sale aeroporturi pentru mai multe zboruri internaţionale, în speranţa de a oferi un impuls sectorului său turistic, după trei luni de carantină, informează Reuters. Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise sâmbătă, în condiţiile în care ţara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic de care depinde în mare măsură economia greacă.

Turismul angajează circa 700.000 de persoane în Grecia şi aduce aproximativ 20% din PIB-ul ţării, astfel că modul în care va performa acest sector de activitate este foarte important pentru redresarea ţării. Cu doi ani în urmă, Grecia şi-a revenit dintr-o criză a datoriilor care a durat un deceniu. Aproximativ 33 de milioane de turişti au vizitat această ţară mediteraneeană anul trecut, generând venituri de 19 miliarde de euro.

Pasagerii sosiţi de pe alte aeroporturi vor fi testaţi aleatoriu

Pasagerii care sosesc de pe aeroporturi considerate cu risc ridicat de către Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei vor fi testaţi pentru noul coronavius şi plasaţi în carantină până la 14 zile, în funcţie de rezultatele testelor. Restricţiile rămân în vigoare pentru pasagerii din Marea Britanie şi Turcia. Pasagerii sosiţi de pe alte aeroporturi vor fi testaţi aleatoriu. Restricţiile de circulaţie impuse în luna martie au ajutat Grecia să ţină sub control răspândirea infecţiilor cu COVID-19. Țara a înregistrat doar cu puţin peste 3.000 de cazuri de contaminare, un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări ale UE.

Guvernul conservator de la Atena se confruntă în prezent cu sarcina dificilă de a redeschide ţara pentru vizitatorii străini. Dar şi de a risipi în acelaşi timp îngrijorarea publică legată de apariţia unui nou focar de coronavirus. Din pitoreasca insulă Santorini, premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că prioritatea sa este de a face din Grecia cea mai sigură destinaţie de vacanţă din Europa.