Cauta bine prin lucrurile vechi din casa ta! Daca ai astfel de obiecte te poti imbogati!

de: Dragos Savin
19:58, 28 iun. 2015

@ Pentru unii ieseni aceste obiecte sunt neinsemnate, insa pentru altii sunt adevarate comori @ Cu siguranta ai avut unele lucruri in casa pe care le-ai aruncat, dar acum acele lucruri au devenit valoroase @ Unii oameni au dezvoltat o adevarata afacere din lucrurile pe care majoritatea le ignora @

Obiecte vechi, de zeci sau sute de ani, unesc sute de colectionari din Iasi si din restul tarii. Fie ca este vorba despre monede, carti, tablouri sau masini, colectionarii le achizitioneaza la diferite preturi, iar pentru unii dintre ei a devenit o afacere. Piata colectionarilor de antichitati este una destul de mare, de aceea periodic se organizeaza expozitii cu vanzare sau intalniri intre colectionari. Un obiect poate deveni parte dintr-o colectie daca respecta anumite criterii cum ar fi vechimea, provenienta si bineinteles valoarea acestuia.

Pentru unii colectionari obiectele pe care le detin sunt adevarate comori, iar o parte dintre ele sunt inestimabile. De la colectie la afacere nu este decat un pas, de aceea o parte dintre colectionari comercializeaza diferite obiecte procurate. Magazinele de antichitati se pot numara pe degete in judetul Iasi, insa in mediul online sunt usor de gasit. Este greu de precizat ce obiect din casa unui iesean este de colectie, de aceea o buna parte dintre obiectele valoroase sunt ignorate de majoritatea. Putem vorbi despre obiecte ceramice, cutite, timbre sau efecte militare.

Germania, tara preferata de colectionari

Pentru a-si achizitiona obiectele dorite pentru colectie multi ieseni aleg sa le procure din afara Romaniei, iar Germania pare a fi locul perfect. „Merg periodic in Germania special pentru magazinele de antichitati. Eu colectionez fotografii vechi si timbre, insa cumpar diferite obiecte care mi se par interesante. O parte dintre ele le vand, astfel imi acopar unele cheltuieli. Nu pot spune ca este o afacere incredibil de buna, insa pentru mine este bine. Este un sentiment foarte placut cand descoperi o fotografie veche sau un obiect care a apartinut unei familii nobile. Pretul unui obiect este destul de greu de stabilit. Un cutit pentru deschis scrisori din secolul al XIX-lea are pretul de aproximativ 50 de lei, insa daca ai documentele necesare care sa ateste provenienta lui sau daca este fabricat de o firma renumita, pretul poate atinge cateva sute de euro. Este o loterie cu aceste obiecte, imi amintesc ca in urma cu vreo 10 ani am adus din Germania un set de tacamuri pe care l-am cumparat cu zece euro, apoi l-am vandut la Iasi cu 1.200 de lei. Nu ii cunosteam valoarea, astfel de lucruri se intampla des intre colectionari”, sustine Octavian, colectionar si comerciant din Iasi. In lumea colectionarilor nu poate fi determinat cel mai iefin si cel mai scump obiect. Un banal timbru poate fi vandut cu zeci de mii de euro sau valoarea sa sa fie zero. La fel este cu majoritatea obiectelor de colectie. Pana in acest moment cele mai valoroase obiecte de colectie la nivel global sunt tablourile, bijuteriile si masinile. Insa nici bicicletele, obiectele militare sau pietrele nu pot fi trecute cu vederea.