Cauciucuri de iarnă vs. cauciucuri de vară: Ce diferențe există între cele două tipuri de anvelope

de: BZI.ro
11:10, 05 ian. 2022

Chiar dacă legea precizează faptul că este interzis condusul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără cauciucuri de iarnă, mulți șoferi nu înțeleg de ce e bine să schimbi cauciucurile de vară din timp. Iată ce diferențe sunt între cele două tipuri de anvelope.

Diferențele dintre cauciucurile de iarnă și cele de vară rezidă în profilul și compoziția anvelopelor. Spre deosebire de cauciucurile de iarnă, cele de vară sunt mai moi, ceea ce înseamnă că sunt mai flexibile și oferă mai multă aderență. Atunci când temperaturile ajung sub 7 grade Celsius, cauciucurile de vară se întăresc și rămân fără aderență. Astfel că, nu te baza pe sistemul de frânare, pentru că nici cel mai sofisticat dintre ele nu va asigura oprirea mainii în condiții de siguranță.

În plus, potrivit Codului Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Așa că, imediat ce temperaturile încep să scadă, alege să îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă, atât pentru a evita o amendă, cât mai ales pentru a fi în siguranță.

Diferențele dintre cauciucurile de iarnă și cele de vară rezidă în profilul și compoziția anvelopelor.

Cauciucuri de iarnă vs. cauciucuri de vară: Ce diferențe sunt între ele

Între cauciucurile de iarnă și cauciucurile de vară există mai multe diferențe în ceea ce privește materialul, șanțurile și modelele, distanța de oprire în caz de frânare și durabilitatea.

Materialul

Spre deosebire de cauciucurile de vară, cele de iarnă au în componență cantități mari de siliciu, fapt ce le face rezistente în fața frigului. În timp ce cauciucurile de vară îngheață în sezonul rece și nu au aderență, cele de iarnă sunt mai maleabile.

Șanțurile și modelele

O parte importantă a cauciucurilor o reprezintă banda de rulare. Astfel că, un cauciuc de iarnă este mai eficient pe un drum înghețat sau plin de zapădă, deoarece adună zăpada în șanțurile din roată, oferindu-i aderența de care are nevoie. În schimb, cauciucurile de vară au caneluri superficiale și mai subțiri.

Cauciuc de vară

Distanța de oprire în caz de frânare

Dacă autoturismul tău este dotat cu anvelope de vară, iar tu ești nevoit să frânezi brusc, având 50 km/h pe un drum înzăpezit, ai nevoie de 43 de metri din momentul în care ai frânat până în momentul în care masina se oprește. În cazul cauciucurilor de iarnă, însă, ai nevoie de doar 35 de metri, pentru ca mașina să se oprească. De asemenea, pe gheață vei aluneca 70 de metri dacă frânezi cu cauciucuri de vară la o viteză de 35 km/h, pe când cu cauciucuri de iarnă cu 10 metri mai puțin.

Durabilitate

Dacă te întrebi de ce nu poți folosi cauciucuri de iarnă pe toată durata anului, trebuie să știi că acestea sunt făcute dintr-un material mai moale. Astfel că, suntem convinși că nu ai nevoie de costuri suplimentare.

Avantajele schimbării cauciucurilor de vară cu cauciucuri de iarnă

Dacă nu ești convins că merită investiția, ți-am pregătit o listă cu avantajele cauciucurilor de iarnă. În acest fel, atât tu, cât și ceilalți participanți la trafic sunteți în siguranță. Pe termen lung econimisești mai mulți bani, deoarece cauciucurile de iarnă sunt mai rezistente.

De asemenea, atunci când dă prima zăpadă, scapi de stat la cozi interminabile la vulcanizare.

Cauciuc de iarnă