Câțiva turiști, veniți în vizită la Iași, au sunat la 112 după ce au depistat că au simptome de COVID-19! Au ajuns la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, dar au fost trimiși cu ambulanța în orașele natale
Câțiva turiști, veniți în vizită la Iași, au sunat la 112 după ce, plimbându-se prin oraș, au sesizat că au simptome specifice infecției cu COVID-19. După ce au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, medicii au decis să-i direcționeze către orașele din care provin
Mai multe persoane aflate în vizită la Iași au depistat că au simptome de COVID-19. Au sunat la 112 și au fost transportate, de urgență, la spital. Medicii au decis să-i trimită în Botoșani, locul în care aceștia locuiesc. În fiecare zi, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung între 200 și 250 de pacienți și, dintre aceștia, circa 20 sună la 112 și solicită o ambulanță după ce au constat că au simptome specifice infecției cu coronavirus. Medicii explică faptul că ambulanța se solicită doar în momentul în care pacientul a discutat deja cu medicul de familie, acesta recomandându-i să meargă la spital, și doar în cazul în care pacientul nu dispune de un automobil personal.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Zilnic, la UPU ajung în medie 20 de pacienți care afirmă faptul că au simptome specifice infecției cu COVID-19”
Într-o plimbare la Iași, mai multe persoane din Botoșani au depistat că au simptome specifice infecției cu COVID-19. Au sunat la 112 și au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
„Acești pacienți din Botoșani, aflați în vizită la Iași, au sunat la numărul unic de urgență 112 după ce au sesizat că au simptome specifice infecției cu COVID-19. Am decis să-i transferăm în Botoșani pentru a fi îngrijiți. Zilnic, la UPU ajung în medie 20 de pacienți care afirmă faptul că au simptome specifice infecției cu COVID-19. Desigur, în urma testului PCR reiese faptul că un număr mic dintre aceștia sunt pozitivi la infecția cu COVID-19. Recomandăm ieșenilor să contacteze, mai întâi, medicul de familie, iar, mai apoi, să se prezinte la spital. Un pacient cu simptome specifice ale infecției cu coronavirus poate veni la spital doar după ce primește recomandarea medicului de familie”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.
Medicii fac un apel la ieșeni și le recomandă să sune la 112, doar în momentul în care au o urgență medicală
Dacă situația din spitalele din Iași s-a mai decongestionat datorită restricțiilor venite la pachet cu pandemia de COVID-19, la Unitatea de Primiri Urgențe este la fel de aglomerat ca înainte de pandemia de coronavirus. La fiecare 24 de ore se prezintă, în medie, între 200 și 250 de pacienți. Marea majoritate ajung în UPU cu o urgență medicală. Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii să sune la 112, doar în momentul în care au o urgență. Mulți încă nu știu când să apeleze numărul unic de urgență și-și exagerează simptomele prin telefon, doar pentru a fi transportați la spital de o ambulanță. Mai ales în contextul actual al pandemiei de COVID-19, medicii au nevoie de susținerea și înțelegerea ieșenilor.
Cinci persoane au murit ieri la Iași după ce au fost diagnosticate cu COVID-19
Ieri, la Iași s-au înregistrat 57 de cazuri noi la infecția cu COVID-19 și cinci decese în rândul pacienților care au fost internați timp de mai multe zile, în secția de Terapie Intensivă, după ce au fost diagnosticați cu coronavirus. Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până ieri, 22 septembrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 4.328 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.741 au fost externate. În judetul Iași, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat cinci decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total fiind, acum, de 141. În continuare, spitalele suport COVID-19 lucrează la capacitate maximă, iar medicii insistă asupra respectării măsurilor de protecție și distanțare.