Cătina cu miere, o rețetă cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Cum se prepară
Cătina cu miere la borcan este mai mult un mod de conservare temporară și mai puțin o rețetă. Iată cum trebuie să procedați, pentru a vă bucura cât mai mult de beneficiile celor două ingrediente.
Cătina este folosită atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică. Este bogată în vitamina C, având de două ori mai multă decât măceșul și de zece ori mai multă decât lămâia. Alte vitamine prezente în acest fruct sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. În plus, este o sursă extraordinară de celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, și sodiu. Gustul cătinei este acru și astringent, fapt ce face fructul un tonifiant general.
Cătina este utilizată în caz de anemie și convalescență, sub formă de sucuri, siropuri, gem sau marmeladă. În combinație cu mierea, cătina este folosită pentru întărirea imunității, creând un adevărat scut împotriva răcelilor și a gripei.
De precizat este că această plantă era apreciată de grecii antici, datorită proprietăţilor sale antiîmbătrânire, fiind folosită şi ca produs de înfrumuseţare pentru caii de curse, cărora se credea că le oferă luciu părului. De aceea, denumirea în latină a cătinei, Hippophae, vine de la cuvintele Hipp (cal) şi faes (strălucitor, luminos), care poate fi tradus „cal strălucitor”. Mai mult decât atât, o legendă spune că aceste fructe erau folosite ca hrană pentru calul înaripat Pegasus, deoarece îl ajutau să zboare.
Cătina cu miere: Rețetă sănătoasă și ușor de realizat
Cătina se găsește de cules în zonele cu sol nisipos și cu pietriș. Poate fi cumpărată din piață și se găsește și în magazine (chiar și la raionul de fructe congelate).
Atunci când pregătiți cătină cu miere, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi: la o parte de cătină, se folosesc două părți de miere, fiecare fruct trebuie să fie învelit cu miere pe toate părțile, iar în borcan să fie cât mai puțin aer.
Astfel că, pentru realizarea acestei rețete, aveți nevoie de: 200 de grame de cătină și 400 de grame de miere de albine.
Rețetă de cătină cu miere la borcan
Pentru început, curățați cătina de crengi și frunze, dar aveți grijă și la insecte sau la alte impurități. Spălați bine cătina în apă și lăsați-o la scurs, apoi întindeți fructele pe un șervețel absorbant, până se usucă complet.
După ce s-au uscat, luați un borcan curat, sterilizat, și puneți fructele de cătină, până când mai rămân 5-6 mm de spațiu până la buza borcanului. Apoi, turnați miere, treptat, amestecând cu un bețișor sau cu o coadă de lingură, pentru a învălui fiecare bobiță în miere. Adăugați miere, până când se umple borcanul și nu mai există aer printre bobițe. Dacă, totuși, mai există mici bule de aer, acestea pot fi îndepărtate cu ajutorul unul băț pentru frigărui.
Cătina cu miere la borcan se păstrează cel mai bine în frigider, însă o puteți depozita și într-o cămară răcoroasă. Este bună de consumat timp de 12 luni.