Cătină cu miere: Beneficii și contraindicații
Cătina cu miere poate avea atât beneficii, cât și contraindicații. Iată ce proprietăți are și cui îi este interzis să consume cătină cu miere.
Cătina cu miere este un preparat natural, cu un conținut ridicat de substanțe nutritive. Amestecul dintre cele două ingrediente este unul delicios, dulce-acrișor.
Cătina cu miere poate fi consumată dimineața, pe stomacul gol, dar și pe parcursul zilei. Este recomandat consumul a una sau două lingurițe pe zi, timp de o lună. Cătina cu miere este ideală pentru sezonul rece, deoarece are rolul de a întări sistemul imunitar, prevenind astfel răcelile și gripele.
Cătină cu miere: Beneficii și contraindicații
Cătina cu miere este excepțională, fiind utilă într-o multitudine de afecțiuni. Poate fi consumată ca atare sau sub formă de suplimente alimentare. Cu toată acestea, sunt și persoane care nu o pot consuma. Astfel că, înainte de a începe un astfel de tratament, este bine să vă informați foarte bine înainte.
Beneficii
Cătina este considerată un super-aliment, deoarece are numeroase proprietăți: tonifiante, vitaminizante, remineralizante, adaptogene, regenerante, antianemice, antioxidante, bactericide, antiinflamatoare și anticancerigene. Este sursă incredibilă de vitamine, minerale, antioxidante, probiotice și aminoacizi esențiali.
Tocmai de aceea, este recomandată persoanelor slăbite, astenice, anemice și convalescente, vârstnicilor, copiilor, persoanelor cu boli hepatice, cardiace, vasculare, neuroendocrine, celor care suferă de depresie, sterilitate, anxietate, hemoragii interne, dar și celor care au un sistem imunitar slăbit.
Medicii recomandă consumul a una-două lingurițe de cătină pe zi. Fructele pot fi făcute suc, sirop, pulbere, tinctură sau pot fi amestecate cu miere. Combinația dintre cătină și miere este cea mai bună, deoarece fructele preiau din dulceața mierii și, în acest fel, rezultă atât un preparat gustos, cât și sănătos.
Din păcate, nu toată lumea poate profita de beneficiile cătinei cu miere.
Contraindicații
În ciuda faptului că vorbim despre un fruct, cătina nu este recomandă persoanelor care iau medicamente anticoagulante. Explicația este următoarea: abilitatea cătinei este de a încetini coagularea sângelui, fapt ce o face incompatibilă cu medicamentele anticoagulante și anti-plachetare, precum Aspirină, Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen, Heparină, Warfarină, Dalteparină sau Enoxaparină.
Astfel că, înainte de a începe un tratament pe bază de cătină și miere, persoanele care iau medicamente menite să subțieze sângele trebuie să solicite sfatul medicului.
De asemenea, trebuie să opriți consumul de miere cu cătină cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a nu exista riscul de sângerare.
Cătina nu este recomandată celor care se confruntă cu pancreatită acută sau colecistită acută, astm sau alergii.
În ceea ce privește femeile însărcinate sau care alăptează, cătina poate fi contraindicată doar în anumite condiții.
Rețetă de cătină cu miere
Pentru această rețetă aveți nevoie de: 200 de grame de cătină și 400 de grame de miere de albine.
Primul pas este să curățați cătina de crengi și frunz. Spălați-o bine în apă și lăsați-o la scurs, apoi întindeți fructele pe un șervețel absorbant, până se usucă complet.
După ce s-au uscat, luați un borcan curat, sterilizat, și puneți fructele de cătină, până când mai rămân 5-6 mm de spațiu până la buza borcanului. Apoi, turnați miere, treptat, amestecând cu o coadă de lingură, pentru a învălui fiecare bobiță în miere. Adăugați miere, până când se umple borcanul și nu mai există aer printre bobițe.
Cătina cu miere la borcan se păstrează cel mai bine în frigider, însă o puteți depozita și într-o cămară răcoroasă. Este bună de consumat timp de 12 luni.