Câți români își asigură locuința. Cât costă polița de asigurare și care sunt avantajele

de: BZI.ro
08:20, 22 feb. 2024

Iată câți români își asigură locuința. Asigurarea pentru locuință a fost mereu un subiect sensibil în România, mai ales că legislația impune contractarea unei asigurări obligatorii pentru locuință sau o asigurare obligatorie PAD. Lipsa unei astfel de asigurări trebuie să aducă după sine amenzi pentru proprietarii de imobile, dar legea nu este pusă în aplicare în mod corespunzător. Sunt mulți români care nu și-au asigurat locuința din varii motive. Iată cât costă polița de asigurare și care sunt avantajele.

Câți români își asigură locuința

Românii sunt reticenți când vine vorba de asigurarea locuinței. Conform statisticilor publicate recent de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), doar 17% dintre locuințele de pe teritoriul României beneficiază de protecție prin asigurare facultativă. Această statistică arată că, în mod alarmant, 4 din 5 locuințe sunt vulnerabile în fața evenimentelor neașteptate, precum incendii, explozii sau alte dezastre naturale.

Comparativ cu alte țări europene, unde mai mult de 3 din 5 locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, România se confruntă cu o realitate îngrijorătoare. Mulți români consideră asigurarea locuinței ca fiind o cheltuială inutilă și nu ca o investiție pentru siguranța imobilului și a celor care locuiesc acolo.

Asigurările de casă sunt de două tipuri și anume pentru locuință tip A și locuință tip B. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Termenul de locuință de Tip B se referă la o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Cât costă polița de asigurare pentru casă

Pentru a-și asigura locuința românii trebuie să scoată din buzunare între 50 și 150 lei pe an.. Prețul diferă în funcție de tipul de locuință.

La o poliță obligatorie pentru o locuință de Tip A, adică de 10 euro pe an, în caz de calamități naturale, mai exact inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va plăti daune în limita maximă a 10.000 de euro. Pentru anul 2024, Prețul unei polițe pentru locuințele din materiale rezistente crește de la 100 la 130 de lei pe an.

În cazul asigurărilor de locuințe de Tip B, adică la o primă anuală de 20 de euro, asiguratorul va despăgubi asiguratul în limita a 20.000 de euro.

Unii români optează și pentru polița de asigurare de locuință facultativă. Polițele facultative de asigurare a locuinței sunt pentru cei care vor protecție la o gamă mult mai largă de riscuri și să obțină despăgubiri mult mai mari decât în cazul asigurărilor obligatorii PAD. Pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice, pot fi obținute clauze în caz de inundații cauzate de vecini ori de defecțiunile instalațiilor sanitare și se pot cere despăgubiri în caz de furt sau de vandalism.

Cert este că asigurarea locuinței este o măsură de siguranță pentru familie, o investiție necesară pentru bunăstarea imobilului în caz de dezastre. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă.