Zilele acestea, un turist din Cluj a plătit o sumă exagerat de mare pentru o felie de pâine cu untură de porc. Bărbatul a povestit, pe rețelele de socializare, cât a plătit pentru preparatul cunoscut ca „mâncarea săracului”. Inflația chiar și-a spus cuvântul asupra prețurilor din oraș.
„Mâncarea săracului” reprezintă un preparat care conține unsoare și ceapă, lansat după Revoluție și devenit „celebru” pentru că era extrem de ieftin. Studenții, în mod special, optau pentru această rețetă, fiind și ușor de preparat.
Mulți români, mai ales cei născuți după 1989, își aduc aminte de „mâncarea săracului” ca un preparat al copilăriei, accesibil tuturor. În urmă cu câțiva ani, putea fi luat de la cantină cu doar doi lei, dar situația s-a schimbat radical.
Câți lei a dat un turist pe o felie de pâine cu untură de porc
Clujul a luat un avânt economic în ultimii ani care se poate vedea nu doar în prețurile astronomice ale chiriilor, ci și ale preparatelor. Orașul a devenit unul dintre cele mai scumpe din România. Nici măcar „mâncarea săracului” nu mai este ce a fost odată, costând nu mai puțin de 20 de lei! Un turist a dezvăluit prețul recent, pe rețelele de socializare. Așadar, comparativ cu ultimii ani, prețul alimentului a ajuns să fie de 10 ori mai mare!
Unul dintre motivele pentru care restaurantele cer sume atât de mari ar fi acela că până și untura, un aliment care era, pe vremuri, atât de ieftin, s-a scumpit enorm. Potrivit site-urilor de specialitate, un kilogram de slănină costă, în martie 2023. între 25 și 30 de lei. Dacă este proaspătă, poate costa chiar și 40 de lei! Ca urmare, nu este de mirare scumpirea preparatului „mâncarea săracului”.
Cât a plătit un turist pentru un meniu cu doi mici
Steve și Ivana au venit din Canada pentru a vizita cât mai multe locuri frumoase din România. Cei doi au obiceiul de a se plimba prin diferite țări și de a descoperi tradițiile și mâncărurile locale. Bărbatul a rămas profund impresionat de modul în care românii aleg să gătească micii, tocmai de aceea a dorit să se bucure de o ultimă „gustare” înainte de a părăsi România și a se îndrepta către Brazilia.
Deoarece timpul îi permitea, Steve a mers alături de partenera sa, Ivana, în restaurantul din Otopeni, unde a comandat un meniu cu doi mici, o porție de cartofi prăjiți și o apă. Mare i-a fost mirarea bărbatului în momentul în care a văzut că are de achitat 53 de lei pe tot meniul. În videoclipul postat de turist pe YouTube a explicat faptul că un singur mic l-a făcut să scoată din buzunar 14 lei.