Câți domnitori a avut România? Poveștile celor mai mari conducători din istoria țării noastre

de: Bianca
09:24, 30 sept. 2024

Câți domnitori a avut România? Ei bine, de-a lungul istoriei, țara noastră a avut numeroși conducători, care au jucat un rol crucial în formarea și consolidarea statului român. Acești lideri au influențat atât viața politică, cât și evoluția culturală și socială a regiunilor istorice din care se va forma țara modernă de astăzi.

Dacă te-ai întrebat vreodată câti domnitori a avut România, trebuie să știi că de-a lungul secolelor, țara noastră a trecut prin diverse etape istorice, fiecare având un impact semnificativ asupra evoluției sale ca stat. Teritoriile istorice care au format țara pe care o avem astăzi,Țara Românească, Moldova și Transilvania, au fost conduse de numeroși domnitori, ale căror decizii politice și militare au influențat destinul poporului român.

Câți domnitori a avut România

Înainte ca statul român să se formeze existau provinciile românești numite Țările Române, conduse de domnitorii care au lăsat în spate o moștenire importantă.
De la Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul sau Iancu de Hunedoara, toți au contribuit la formarea statului român și sunt meționați în cărțile de istorie.

Însă în ceea ce privește cel mai importanți domnitori români, vom începe cu Basarab I care este considerat fondatorul Țării Românești și a domnit între anii 1310 – 1352.

Istoricii îl considerau pe Basarab ca fiind român. El era de fapt fiul lui Radu Negru Vpdă, care descălecând din Țara Făgărașului în Țara Românească, însoțit de supușii lui în anul 1291, a contribuit la întemeierea Țării Române.

Radu Negru Vodău a construit două biserici, una catolică și una ortodoxă, în Câmpulung. În anul 1304 orașul Câmpulung devenea capitala oficială a Țării Românești.

Vlad Țepeș, numit și Dracula, a fost domnitor al Țării Românești în 1448, 1456 – 1462 și 1476. Numele lui a devenit extrem de popular și este poate cel mai cunoscut domnitor de peste hotare.

Turcii îl numeau Țepeș pentru că pedeapsa lui preferată era trasul în țeapă. El a fost un domnitor autoritar, care i-a pedepsit pe trădători, fie că era vorba despre fapte dovedite, bănuieli sau suspiciuni de trădare.

Legendele spun despre Țepeș că a fost unul dintre cei mai aspri domnitori și că nu suporta hoții, leneșii și mincinoșii, făcând tot posibilul să îi alunge din țară. A rămas în istorie pentru duritatea lui și felul agresiv de a rezolva orice potențială dorință de trădare.

Cei mai importanți domnitori ai țării noastre

Ștefan cel Mare, considerat o personalitate marcantă în istoria României, a fost un diplomat și un conducător militar. Și-a bazat regimul pe o nouă clasă conducătoare formată din mica boierime.

A reușit să impună conducători favorabili în țările vecine mici și a făcut alianțe menite să le împiedice să obțină o poziție hegemonică față de Moldova.  A dus peste 40 de războaie sau bătălii pe parcursul domniei sale, majoritatea câștigându-le. Una dintre cele mai legendare a fost împotriva lui Matei Corvin în 1467, la Baia, sau Bătălia de la Vaslui, împotriva unei armate otomane, în 1457.

Mihai Viteazul a domnit în Țara Românească între 1593 și 1600. Înainte să ajungă pe tron, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei. Tot din perioada domnitorilor români s-au păstrat multe preparate tradiționale românești.

În tinerețe a fost negustor, mai apoi și-a început cariera de boier. A fost numit domn al Munteniei în 1593 și tot în acel an a ajuns la București. În primul an de domnie, supușii lui Mihai Viteazul au fost obligați să plătească și mai multe biruri.

El a decis ridicarea împotriva Porții Otomane și s-a aliat cu Sigismund Bathory , iar două mii de soldați au venit la București. A reușit să stăpânească între 1599-1600 cele trei țări reunite.  În primăvara lui 1600, Mihai Viteazul a devenit conștient de pericolul pe care îl reprezenta Regatul Poloniei și influența lui asupra Moldovei.

A hotărât să declanșeze o campanie preventivă în Moldova, așa că pleacă la Prejmer și le spune ostașilor că vor trece Carpații pentru a îl alunga pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Îl învinge pe Ieremia Movilă la Bacău și realizează prima unire a țărilor române. Mihai Viteazul a cucerit Moldova invocând ca motiv alianța lui Ieremia Movilă cu turcii și tătarii.

Astfel că, pentru a răspunde la întrebarea „câți domnitori a avut România” este de menționat că România, în sensul modern al cuvântului, a fost formată prin unirea Principatelor Române (Țara Românească și Moldova) în 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, totuși, dacă ne referim la domnitorii Țării Românești (Valahia) și Moldovei, înainte de această unire, lista este destul de lungă, cei mai importanți fiind deja menționați.