Câți bani primesc pe zi deținuții care lucrează: Aproape 3 milioane de euro au fost strânse din munca deținuților, într-un an

de: BZI.ro
10:33, 28 iun. 2024

Penitenciarul din Timișoara se poate lăuda cu un record mai rara întâlnit! Aproape 3 milioane de euro au fost strânse din munca deținuților, într-un an. Astfel, Penitenciarul din Timişoara să fie fruntaş în domeniu, cel puţin în ţara noastră.

Aproape 3 milioane de euro au fost strânse din munca deținuților, într-un an

Penitenciarul din Timişoara a reușit să strângă aproape 3 milioane de euro, într-un an, din munca persoanelor care sunt condamnate. Afacerea deținuții la muncă e una extrem de profitabilă pentru Penitenciarul Timișoara, care o prezintă ca pe o modalitate de reeducare.

„La nivelul anului trecut discutăm de o sumă de aproximativ 3 milioane de euro, iar anul acesta avem venituri încasate de 1,5 milioane de euro. Din banii pe care îi primesc deţinuţii, 60% revine la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar 40% revin deţinuţilor”, a declarat Liviu Marica, directorul Penitenciarului Timişoara.

În funcție de contractele de prestări servicii și de domeniul de activitate, sumele primite pe zi de către deținuți sunt cuprinse între 30 și 64 de lei.

Deținuții care muncesc primesc 40% din salariul minim pe economie sau, după caz, din tariful negociat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim.

„Pe lângă sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiază de zile câștig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, în vederea acordării eliberării condiționate. Totodată, stăruința în muncă este unul dintre criteriile care este avut în vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor în regimul imediat inferior ca, grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum și în cazul acordarii dreptului la vizita intimă”, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

De altfel, numărul de ore lucrate de o persoană privată de libertate este cel prevăzut de legislația muncii, respectiv 8 ore pe zi.

Venitul minim este cel corespunzător salariului minim pe economie, din care 40% vin persoanei condamnate, iar 60% administrației penitenciarului și sunt venituri proprii.

Se spune că aceștia sunt poate cea mai căutată forță de muncă, iar la Timișoara cel puțin, aproape 500 de persoane private de libertate sunt implicate în activități în incinta dar și în afara incintei.

Penitenciarul din Timișoara, lider la încasărilor din munca deținuților

Aceștia lucrează în fabricile din jurul Timișoarei, la diferite firme private, sunt folosiți inclusiv de către administrația locală la munci în oraș sau lucrează în atelierele penitenciarelor sau la ferma proprie.

Mai mult decât atât, primesc un salariu și li se reduce și din pedeapsă. De asemenea, activitatea lor este foarte importantă pentru reintegrarea socială, mai ales că în unele cazuri își pot păstra jobul și după eliberare.

Sunt și activități care sunt pentru susținerea penitenciarului și nu sunt plătite, însă deținuții primesc o reducere a pedepsei.

Astfel, cu 3 milioane de euro într-un an, penitenciarul din Timișoara este lider în România în ceea ce privește veniturile încasate din munca deținuților.

Penitenciarul Timişoara are şi radio televiziune. Din platoul de știri plecau informații de la reporterii și prezentatorii de după gratii. Momentan camerele și luminile sunt stinse, iar posturile disponibile pentru că cei care le ocupau au fost eliberate. Penitenciarul mai are propria fermă de animale, sere, dar şi o fabrică de brânzeturi. În total, peste 300 de deţinuţi lucrează între 8 şi 10 ore pe zi.

Așa s-a ajuns ca Penitenciarul din Timișoara să se poate lăuda cu un record mai rara întâlnit, aproape 3 milioane de euro au fost strânse din munca deținuților, într-un an.