Câți bani pot să scoată românii pe zi de la bancomat! Atenție mare la aceste reguli
Milioane de români primesc salariile pe cardurile bancare, dar nu foarte mulți știu cât pot să scoată pe zi de la bancomat. Trebuie să acorzi o atenție mare la aceste reguli pentru a nu îți fi blocat cardul bancar. Regula este una care nu este general valabilă și diferă de la o bancă la alta.
Asta în contextul în care în acest moment există o întreagă ”luptă” a băncilor pentru a limita cash-ul. Vă aducem aminte faptul că instituțiile bancare consideră că cash-ul duce o parte din economie în zona gri existând numeroase modalități prin care se pot ”spăla” bani cu ajutorul numerarului.
Câti bani pot să scoată românii pe zi de la bancomat
Dacă vrei să știi câți bani pot să scoată românii pe zi de la bancomat trebuie mai întâi să vezi ce instituție bancară ți-a emis cardul de salariu pentru că fiecare bancă are limitările ei. Unele bănci au politici mai relaxate, altele nu te lasă să scoți mai mult de 3.000 de lei.
Zilnic, mii de români utilizează bancomatele pentru a retrage bani, fiecare bancă impunând propriile limite în acest sens. Conform unei analize realizate de Fanatik, în România, limitele de retragere zilnică variază între 3.000 și 5.000 de lei, în funcție de bancă. Dacă cineva are nevoie de o sumă mai mare, poate ajusta această limită prin aplicația de online banking sau vizitând o sucursală.
Banca Comercială Română (BCR) permite retrageri de până la 3.000 de lei pe zi, dar clienții pot solicita modificarea acestei limite în funcție de tipul de card deținut, cu un plafon maxim de 10.000 de lei.
La BRD, regulile sunt diferite. De exemplu, cei cu carduri BRD ISIC pot retrage cel mult 2.000 de lei pe zi, în timp ce deținătorii de carduri Visa Electron pot scoate până la 4.000 de lei. Pentru cardurile Mastercard Standard, limita zilnică este de 7.000 de lei, iar cei care doresc să retragă mai mult de 10.000 de lei trebuie să facă o programare la ghișeu, urmând ca retragerea să fie efectuată după 24 de ore.
La ING Bank, procedura este mai simplă, clienții având posibilitatea de a efectua până la 30 de operațiuni de retragere și depunere pe zi, cu o limită maximă de retragere de 15.000 de lei pe zi. Banca Transilvania stabilește o limită zilnică de 5.000 de lei pentru retrageri, însă aceasta poate fi crescută până la 9.000 de lei prin aplicația băncii sau apelând serviciul de asistență pentru clienți.
Băncile vor să limiteze plățile cash
Băncile din România cer intervenția statului pentru a restricționa plățile în numerar, mai ales în ceea ce privește plata salariilor, considerând că acest tip de tranzacții alimentează economia subterană. Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), a subliniat, în cadrul conferinței Banking Innovation Lab, o situație economică relevantă pentru țară: un procent considerabil de companii continuă să plătească salariile în numerar.
Ea a menționat că 41% dintre firmele din România încă își recompensează angajații în acest mod, o ușoară scădere față de anul trecut, când procentul era de 43%.
Deși această schimbare reprezintă un pas înainte, diferența este destul de mică, ceea ce atrage atenția asupra dimensiunii economiei gri în România. Conform statisticilor, economia informală constituie aproximativ 24% din PIB, ceea ce poziționează România printre primele 10 țări din Uniunea Europeană în acest clasament. Așadar, românii trebuie să știe cât cash pot scoate de la bancomate pe zi pentru a nu se trezi cu cardurile blocate.