Câți bani i-a cerut un taximetrist unui turist din Franța, pe Aeroportul din Cluj

de: BZI.ro
12:17, 07 nov. 2022

Cine credea că doar pe „Otopeni” sau la Gara de Nord, din București, sunt probleme cu taximetriștii înseamnă că n-a ajuns pe Aeroportul „Avram Iancu”, din Cluj. Forumurile online sunt pline de discuții despre ultimele pățanii care-i au în prim-plan pe șoferii de taxi.

De exemplu, cineva s-a plâns de suma negociată pentru o cursă relativ scurtă.

70 de lei pentru doar 3 kilometri

„Dacă nu-ți convine, caută pe altcineva”, este cel mai des răspuns primit de clienții care se arată nemulțumiți de tarifele practicate în fața Aeroportului „Avram Iancu”.

„Săptămâna trecută am venit la amiază din Franța. Un taximetrist cu un Audi alb mi-a cerut 70 de lei până în Zorilor. Am refuzat și m-a trimis să caut pe altcineva. Cum este posibil așa ceva? Unde este Poliția aeroportului?”, s-a plâns un client pe site-ul stiridecluj.ro. Șocant cu adevărat nu e neapărat răspunsul șoferului de taxi, care lasă să se vadă cât respect acordă el clienților săi, ci faptul că, pentru o distanță de doar 3,15 km, atât cât este de la Aeroportul „Avram Iancu” până pe strada Zorilor, a solicitat să primească 70 de lei!

„În continuare, la Aeroport se abuzează de către taximetristi. Dl de față a refuzat clienți, a blocat banda refuzând și indicațiile polițiștilor. Chiar nu se poate termina această situație de toată jena?”, s-a plâns un clujean. Alte persoane au confirmat și ele că au pățit la fel: „Am ajuns să prefer să chem Bolt decât să mă țigănesc cu ei. O dată am urcat în unul și m-a lăsat la barieră câteva secunde mai târziu pentru că i-am cerut să pornească”.

La Aeroportul „Avram Iancu”, din Cluj, taximetriștii își fac de cap și, din câte se pare, polițiștii nu au cadrul legal să-i sancționeze. Negocierea unei curse se realizează pe loc, ca la piață, de multe ori ajungându-se la certuri și violențe verbale între clienți și șoferi.

Se scumpesc cursele cu taxiurile din Iași!

Sunt anunțate noi modificări în ceea ce privește planul tarifar perceput de companiile de taximetrie din Iași. La propunerea Camerei Naționale a Taximetriștilor, filiala Iași, tariful perceput pe un kilometru va fi de 5 lei, cu TVA, reprezentând un preț maximal pentru cursele de zi sau de noapte. Creșterea este de 56,2 la sută. Deocamdată, inițiativa a luat forma unui proiect de hotărâre ce va fi analizat într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

„Pe parcursul anilor 2009-2022, tarifele de distanță folosite de transportatorii de persoane în regim de taxi au evoluat în jurul valorilor de 1,60 – 1,70 lei/km în anii 2009-2010, 1,80 – 2,00 lei/km între anii 2011-2013, 2,00 – 2,20 lei/km între anii 2013-2016, 2,50 – 2,70 lei/km, în anii 2017-2018, 2,80 – 3,00 lei/km în anii 2019-2020 și 2,90–3,20 lei/km în anii 2021-2022. Motivând condițiile actuale, respectiv inflația și creșterea accelerată a prețurilor combustibililor, a cheltuielilor de întreținere-reparații cu piesele de schimb, a cheltuielilor cu munca vie, a asigurărilor și a prețurilor autoturismelor, Asociația «Camera Națională a Taximetriștilor din România», filiala Iași, a solicitat autorității de autorizare modificarea tarifului maximal și stabilirea acestuia la o valoare de 5 lei/km”, se arată în proiectul de hotărâre.

La un moment dat, companiile de taximetrie din Iași au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că aveau același plan tarifar.

Inițiatorii proiectului arată că tariful maximal este propus și în condițiile în care pe piața transportului public de persoane au pătruns serviciile oferite de companiile Bolt sau Uber.