Câți ani trăiește un om cu demență? Schimbările comportamentale înregistrate la pacienții care suferă de această boală
Tot mai multe persoane se întreabă câți ani trăiește un om cu demență. Demența este un sindrom caracterizat prin pierderea memoriei combinată cu incapacitatea de a munci, de a se îngriji, de a efectua activități simple și cu degradarea personalității. Este frecventă la persoanele în vârstă, dar o pot dezvolta și tinerii. Demența poate fi cauzată de schimbările din organism legate de vârstă, de modificări la nivelul celulelor nervoase din cortexul cerebral din cauza diferitelor procese patologice care duc la moartea neuronilor.
Demența este o tulburare care se manifestă prin tulburări cognitive (atenție, memorie și gândire) și de personalitate. Psihiatrii disting trei stadii ale bolii. Primul stadiu se numește demență inițială sau ușoară. Acest stadiu se caracterizează prin niveluri scăzute de simptome. Pacienții pot suferi de pierderi de concentrare, oboseală și letargie. Memoria le este afectată, iar interesul lor pentru mediul înconjurător scade. Oamenii devin instabili din punct de vedere emoțional.
Câți ani trăiește un om cu demență? Etapele bolii
Cea de-a doua etapă a tulburării se manifestă ca demență moderată. Semnele clinice ale bolii sunt mai pronunțate. Pacienții observă o afectare severă a memoriei și o deteriorare a caracterului. Aceștia pot fi dezorientați spațial, apatici sau agresivi, sau iritabili. Ei pot fi incapabili să îndeplinească sarcini simple, cum ar fi îngrijirea locuinței, mâncatul și îngrijirea de sine. În această perioadă, au nevoie de atenția și îngrijirea celor apropiați;
Cea de-a treia etapă a bolii se manifestă prin demență severă. Pacienții aflați în acest stadiu sunt total dependenți de persoanele din jurul lor. Ei sunt incapabili să îndeplinească chiar și acte simple fără asistență și au dificultăți în a controla urinarea și defecarea. Pacienții stau adesea culcați în pat și le este greu să înghită alimente.
Este imposibil să se prevadă cu exactitate cât va trăi o persoană cu demență. Demența este de diferite tipuri, poate fi lentă și treptată, sau poate progresa și poate fi fatală foarte repede. Depinde foarte mult de vârstă, sănătate, îngrijire și terapie adecvată.
Cum să ai grijă de o persoană care suferă de demență?
În cazul în care un medic diagnostichează un pacient cu demență, rudele ar trebui să facă aranjamente speciale pentru camerele pacientului. Acestea ar trebui să pună încuietori în ele, să păstreze un număr minim de obiecte și mobilier și să îndepărteze orice obiecte perforante sau tăietoare. Majoritatea persoanelor cu demență sunt violente și predispuse la vandalism. Ele se pot răni pe ele însele și pe cei din jurul lor. Pentru a împiedica pacientul să arunce sau să distrugă banii și documentele, acestea ar trebui scoase din cameră și ascunse.
Un pacient cu demență nu va putea niciodată să aprecieze acțiunile îngrijitorului sau să își arate recunoștința. Demența nu progresează neapărat până la cel de-al treilea stadiu al bolii. În multe cazuri, afectarea severă a memoriei poate fi prevenită cu ajutorul unei terapii adecvate.
Din moment ce ai aflat câți ani trăiește un om cu demență trebuie să știi că unele tulburări de memorie sunt reversibile. Uneori, eforturile comune ale medicilor și ale îngrijitorilor pot restabili parțial funcțiile afectate și pot îmbunătăți calitatea vieții. Neurologii, psihoterapeuții și terapeuții de reabilitare lucrează împreună pentru a elabora un program de tratament individual pentru fiecare pacient. Acest lucru garantează efectul maxim al terapiei.