Câte zile libere au bugetarii în 2025? Află cine beneficiază de aceste zile

de: Redacția BZI
14:29, 08 ian. 2025

În 2025, bugetarii, dar nu numai vor avea 17 zile libere care sunt sărbători legale. Dintre acestea, patru vor fi în zile de weekend, iar celelalte 13 vor fi în timpul săptămânii, ceea ce oferă posibilitatea unora dintre angajați să-și ia minivacanțe pe parcursul anului.

Bugetarii vor beneficia de un număr mai mare de zile libere legale, conform legislației. Angajații din sectorul bugetar, dar nu numai, la începutul fiecărui an, se interesează cu privire la zilele libere pe care le vor avea și la datele în care acestea vor cădea, pentru a-și putea organiza din timp vacanțele.

Câte zile libere au bugetarii în 2025

Zilele libere oficiale din România sunt, în mare parte, legate de sărbători naționale și religioase, precum Crăciunul, Paștele sau Ziua Națională a României. Aceste zile au o valoare simbolică și sunt momente importante pentru reconectarea cu familia, tradițiile și cultura. Ele contribuie la coeziunea socială, oferind tuturor cetățenilor ocazia de a celebra împreună valorile comune.

Un alt avantaj al acestor zile libere oficiale este susținerea echilibrului între viața profesională și cea personală. Aceste zile permit angajaților să petreacă timp de calitate cu familia și prietenii, să își dedice atenția activităților și pasiunilor personale sau pur și simplu să se odihnească.

În România, Codul Muncii reglementează zilele libere oficiale, iar angajatorii au obligația de a le acorda tuturor angajaților. Angajații care beneficiază de perioade de odihnă sunt, în general, mai motivați, mai eficienți și mai concentrați la întoarcerea la muncă. Află ce sunt acte necesare pentru pensionare.

Conform Codul Muncii, angajații care nu au posibilitatea de a beneficia de zilele libere legale trebuie să primeasă compensații sub formă de zile libere, care vor fi oferite de angajator în termen de 30 de zile.

În cazul în care nu se pot acorda zile libere, angajații vor primi un spor salarial, care nu va fi inferior valorii de 100% din salariul de bază. Iată care sunt zilele libere în 2025, conform Codul Muncii: 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou; 2 ianuarie (joi) – A doua zi după Anul Nou; 6 ianuarie (luni) – Boboteaza; 7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul; 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române; 18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare; 20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox; 21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox; 1 mai (joi) – Ziua Muncii; 1 iunie (duminică) – Ziua Copilului; 8 iunie (duminică) – Rusaliile; 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii; 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei; 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României; 25 decembrie (joi) – Crăciunul; 26 decembrie (vineri) – a doua zi de Crăciun.

Ce angajați beneficiază de aceste zile libere legale

Codul Muncii reglementează zilele libere oficiale, iar angajatorii au obligația de a le acorda tuturor angajaților. În cazul în care un angajat trebuie să lucreze în aceste zile, de exemplu în domenii precum sănătate sau transport public, angajatorul trebuie să compenseze cu timp liber corespunzător sau cu un spor salarial. Află ce sărbătoare este pe 30 ianuarie.

De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe companii pot acorda zile de odihnă suplimentare. Salariații au și dreptul la 30 de zile de concediu fără plată, acordat o singură dată.

De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoia de aprobarea angajatorului.

În ceea ce privește numărul optim de ore lucrate pentru angajați, acesta poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv industria, locația, tipul de muncă, preferințele individuale și stilul de viață.

Pentru mulți oameni, flexibilitatea programului de lucru este esențială. Studiile arată că oferirea opțiunilor de lucru de acasă, ore flexibile și programare personalizată poate crește satisfacția angajaților și productivitatea. Zilele libere ale bugetarilor în 2025 sunt un prilej de a reduce stresul acumulat la locul de muncă.