Câte scuze trebuie să inventeze un pacient ca să pătrundă în parcările spitalelor ieșene! Locurile sunt rezervate doar medicilor: „Ei vin doar pentru consultații, restul e treaba lor” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ/Cristina DOROFTEI
02:00, 18 dec. 2023

Pacienții trebuie să inventeze tot felul de scuze pentru a avea acces în parcările spitalelor ieșene, locurile fiind rezervate doar angajaților. Deși aceștia nu plătesc nici măcar un leu, în unele unități medicale din Iași, cum este cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în dreptul locurilor de parcare sunt dispuse și plăcuțe cu numerele de înmatriculare

Reporterii BZI au încercat să pătrundă în parcările mai multor spitale din Iași, dar s-au lovit de refuzul agenților de securitate. Au reușit să ajungă în parcare abia după ce au inventat tot felul de scuze, aducând în discuție situații extreme. Astfel, aceștia au spus că trebuie să preia un pacient care nu se poate deplasa.

Doar angajații au acces în parcările spitalelor din Iași: „Nu ne-am gândit deloc ca personalul medical să plătească taxă”

În cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași a existat mereu o problemă cu numărul mic de locuri de parcare. Astfel, bolnavii trebuie să se chinuie să găsească un loc liber pe străzile din apropierea unității medicale și să spere că mașinile nu le vor fi ridicate sau că nu vor fi amendați.

„Medicii nu plătesc parcarea, adică nimeni nu plătește, nici medicii, nici asistenții, iar în ceea ce privește pacienții, avem locuri destinate doar pacienților cu dizabilități și mai sunt câteva locuri la liber, dar puține, 4-5. Nu ne-am gândit deloc ca personalul medical să plătească taxă pentru parcare. Dacă aș putea cu taxa respectivă să închiriez locuri de parcare în altă parte, aș pune taxă la toată lumea, inclusiv mie, dar așa, ce să fac cu banii respectiv, să cumpăr vopsea să dau pe jos, nu”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

La parcarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași are acces doar personalul medical. Cei mai importanți medici au și plăcuțe cu numerele de înmatriculare, astfel încât să aibă locul de parcare asigurat. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu managerul unității sanitare, pentru a afla dacă angajații plătesc sau nu pentru locurile de parcare, dar acesta nu a oferit un răspuns până la închiderea ediției.

„Trimiteți orice solicitare oficială asumată, pe adresa de e-mail a spitalului: secretariat.general@spitalspiridon.ro”, a transmis, printr-un mesaj, prof. dr. Daniel Timofte.

Nici angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași nu plătesc pentru locurile de parcare.

„În parcarea spitalului au acces atât angajații, cât și pacienții, fără plată. Nu ne-am gândit să percepem taxă pentru parcare” au declarat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

Pentru a pătrunde cu autoturismul în curțile unităților medicale, pacienții trebuie să se umilească și să inventeze tot felul de scuze

Aparținătorii care ajung cu autoturismul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași nu au acces în parcarea unității medicale, fiind obligați să-și caute parcare pe străduțele foarte aglomerate din împrejurimile spitalului. În curtea din spatele unității medicale sunt parcate doar mașinile medicilor și cele ale angajaților Fundației Roland McDonalds. Marți, 12 decembrie 2023, când reporterii BZI s-au deplasat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, au observant că o angajată a Fundației Roland McDonalds și-a parcat autoturismul pe două locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Conducerea unității medicale a refuzat să comenteze situația.

O altă problemă cu care se confruntă părinții ai căror copii sunt internați în unitatea medicală este aglomerația care se formează pe strada din spatele spitalului din cauza mașinilor parcate pe trotuar.

„Căutați parcare în altă parte”, a spus paznicul.

Aceeași situație de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași se regăsește și la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași. Parcarea este rezervată salariaților spitalului, iar aceștia nu plătesc nicio taxă pentru locul pe care-l ocupă.

„Pacienții nu au accesul liber în parcarea spitalului, ei vin doar pentru consultații și la partea cu parcarea este treaba lor. Accesul liber este pentru salariații spitalului și nu impune o taxă pe locul de parcare”, declară dr. Doru Baltag, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

Pentru a pătrunde cu autoturismul în parcările spitalelor din Iași, pacienții trebuie să se umilească și să inventeze tot felul de scuze, angajații au însă locuri asigurate pentru care nu plătesc nici măcar un leu.