Câte paturi sunt în realitate la Terapie Intensivă! Anunţul ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila

de: cristian.george
10:45, 21 sept. 2021

Suntem în plin val al patrulea de infectări cu COVID-19 iar situația de la Terapie Intensivă nu este una care să ne facă să ne simţim confortabili. De altfel, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a vorbit despre câte paturi sunt în realitate.

Anunţul vine în contextul în care în mai multe spitale din România, medicii afirmă faptul că paturile de Terapie Intensivă sunt ocupate aproape în proporţie de 100%.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății explică câte paturi de Terapie Intensivă sunt în realitate în România

Ministrul interimar al Sănătății a precizat faptul că există un plan de creștere a numărului de paturi de Terapie Intensibvă. Cseke Attila menționează faptul că la nivel de țară, paturile de AŢI vor crește până la totalul de 1518. Desigur, cel mai mare număr de paturi funcţionale a fost, la un moment dat, de 1600:

„Avem un plan de reziliența a paturilor COVID, care prevede, la propunerea managerilor de spitale și a DSP-urilor, un plan de creșterea a numărului de paturi COVID, la nivel de țară, în total de 1518. Această este propunerea spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică.

Cel mai mare număr de paturi de AŢI fuctionale, la un moment dat, a fost de 1600. Pe planul de reziliența avem peste 100 de locuri prevăzute numai pentru tratarea pacienților copii cu COVID și vom urmări acest lucru. De astăzi, inspectorii sanitari de stat vor fi pe teren și vor urmări la fiecare spital, exactă cât și-a asumat fiecare spital trebuie să rezolve această creștere a apaturilor AŢI. a explicat Cseke Attila.

Sunt tot mai puţine paturi de Terapie Intensivă libere în România

Deşi ne aflăm pe o pantă ascendentă şi incă nu am atins vârful valului 4 ăla pandemiei, paturile de Terapie Intensivă libere din România devin o raritate. De exemplu, în Timișoara a fost atins numărul maxim de ocupare a acestora iar medicii sunt îngrijoraţi de evoluția pandemiei.

Nici în Iași situaţia nu este una mai fericită, vorbim despre faptul că spitalele din judeţ au ajuns să fie aproape sufocate de avalanșa de cazuri de COVID-19. Ieri, 19 septembrie 2021, a fost înregistrat un nou record de infectări, 193 de ieșeni au fost declarați pozitivi.

De altfel, medicii au observat faptul că mai multe persoane nu s-au prezentat la a doua doză de vaccin iar acest lucru poate duce la o problemă mare

 

Cseke Attila anunță păstrarea regimului mixt de funcționare a spitalelor

Pe de altă parte, ministrul interimar al Sănătății a menționat faptul că spitalele vor funcționa, acolo unde se poate, în regim mixt. Unitățile medicale nu vor mai fi împărție în spitale COVID și spitale nonCOVID. Decizia este luată pentru a asigura tratamentul de specialitate pentru bolnavii cronici:

„Noi am spus de la bun început că în valul 4 al pandemiei dorim să păstrăm fluxul mixt pe spitale, adică un flux COVID și non-COVID. Asta nu înseamnă că în anumite situații nu o să existe situații în care unele unități sanitare cu pături să fie dedicate numai pentru pacienți COVID. Dorim să păstrăm accesul populației și bolnavilor cronici la spitale”, a spus Cseke Attila.