Câte decese s-au înregistrat de la începutul pandemiei de COVID-19 și care sunt bolile care au răpus mii de ieșeni? Argumentele medicilor privind mortalitatea din județul Iași
În perioada martie-iulie 2020, în județul Iași s-au înregistrat 5.257 de decese, cu doar 36 de decese mai multe decât în anul 2019. Deși medicii au preconizat încă de la începutul pandemiei de COVID-19 că vom asista la o creștere a numărului de decese, statisticile arată că s-au înșelat. Specialiștii explică fenomenul
De la declanșarea pandemiei de COVID-19, medicii ieșeni au preconizat că vom asista la o creștere a numărului de decese. Statisticile autorităților arată exact contrariul. În perioada martie-iulie 2019, în județul Iași au murit 5.221 persoane, iar în aceeași perioadă a anului 2020, 5.257 de persoane au decedat. La un simplu calcul, se reflectă o diferență de doar 36 de decese, asta luând în considerare faptul că la numărul total de decese din martie-iulie 2020 s-au adăugat și cazurile de COVID-19, care până la finele lunii iulie au fost 65.
În luna martie, mai mulți medici ieșeni au preconizat o creștere a mortalității, și asta pentru că în spitale s-au primit doar urgențele medicale. Pacienții cu boli cronice, care au avut nevoie de intervenții chirurgicale sau de tratament au fost nevoiți să stea acasă. Medicii spuneau în luna martie că acest lucru va contribui la creșterea numărului de decese. Nu a fost deloc așa.
Medicii ieșeni nu se așteptau la asemenea rezultate ale statisticii! În luna martie cu toții priveau temători lunile următoare
Conform datelor emise de Direcția Județeană de Statistică din Iași, în primele luni de la declașarea pandemiei de COVID-19 nu se observă o creștere majoră a numărului de decese, așa cum s-au așteptat medicii. Dacă se exclude din suma totală numărul de pacienți decedați după ce au fost infectați cu COVID-19, am putea observa chiar o scădere a numărului de decese. În perioada martie-iulie 2020 au decedat 5.192 pacienți non-Covid și 65 pacienți infectați cu coronavirus. În aceeași perioadă a anului trecut au murit 5.221 de persoane. Medicii ieșeni nu se așteptau la aceste rezultate ale statisticii privind mortalitatea în județul Iași. În luna martie, imediat după declanșarea pandemiei de COVID-19, mai multe cadre medicale din Iași au afirmat că privesc cu îngrijorare către lunile ce urmează, și asta pentru că, temporizând din frică venirea la medic, pacienții vor muri la domiciliu.
Ciprian Iftimoaei, director al Direcției Județene de Statistică : „Pe perioada stării de urgență nu am asistat la multe decese ca urmare a accidentelor rutiere, așa cum se întâmpla în anii precedenți”
Specialiștii ieșeni explică care sunt principalele cauze ale deceselor din județul Iași, dar și motivul pentru care am asistat la o scădere, deși ne aflăm în plină pandemie de COVID-19. Reprezentanții Direcției Județene de Statistică din Iași spun că perioada stării de urgență a contribuit la scăderea numărului de decese, și asta pentru că populația era nevoită să stea acasă.
„Conform statisticilor, principalele cauze ale mortalității din județul Iași sunt boli ale aparatului circulator în care se încadrează bolile ischemice și bolile cerebrovasculare, tumorile, boli ale aparatului respirator, dar și boli ale aparatului digestiv. Totodată, trebuie să avem în vedere o scădere a mortalității din județul Iași pe perioada martie-iulie 2020, dacă scădem și numărul de infectări cu COVID-19 și starea de urgență. Pe perioada stării de urgență, nu am asistat la multe decese ca urmare a accidentelor rutiere, așa cum se întâmpla în anii precedenți”, spune Ciprian Iftimoaei, director executiv adjunct la Direcția Județeană de Statistică Iași.
Dr. Dan Tesloianu: „Prezența virusului COVID-19 în perioada martie-iulie 2020 în comunitate nu a influențat mortalitatea populației, așa cum am preconizat la începutul pandemiei”
La începutul pandemiei de COVID-19, medicii de la Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spuneau că vom asista la o creștere a numărului de decese, și asta pentru că pacienții cu boli cardiovasculare nu se vor mai putea prezenta la spital așa cum o făceau înainte de luna martie.
„La începutul pandemiei de COVID-19, din cauza restricțiilor din spitale, am crezut că vom asista la o creștere a numărului de decese. Conform statisticilor, acest lucru nu s-a întâmplat. Bazându-ne pe aceste cifre, putem spune că, înainte de pandemie, pacienții cu boli cardiovasculare săreau peste verigile de lăgătură între spital, medic de familie și ambulatoriu. Oamenii au înțeles acum că nu pentru orice problemă trebuie să mergem la spital, ci că putem rezolva situația și prin intermediul medicului de familie sau în ambulatoriul spitalului. Se pare că acum pacienții au înțeles că supraîncărcarea spitalelor nu este cea mai bună soluție. Prezența virusului COVID-19 în perioada martie-iulie 2020 în comunitate nu a influențat mortalitatea populației, așa cum am preconizat la începutul pandemiei”, spune dr. Dan Tesloianu, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
A doua cauză de mortalitate în județul Iași o reprezintă cancerul! La IRO au murit mai puțini pacienți oncologici decât anul trecut
După bolile cardiovasculare, tumorile ucid cei mai mulți ieșeni. Practic, a doua cauză de mortalitate în județul Iași o reprezintă cancerul. La Institutul Regional de Oncologie din Iași, în perioada martie-iulie 2019 au murit 177 de pacienți oncologici, iar în aceeași perioadă a anului 2020 au murit 110. Practic, asistăm la o scădere a numărului de decese cu 67 de cazuri. Pe perioada stării de urgență, toate spitalele din Iași primeau doar urgențele medicale.
Medicii au explicat faptul că prin urgență medicală înțelegem că pacientul poate muri dacă nu este tratat de un medic în momentul prezentării la spital. Au fost excluse la internare cazurile pacienților cronici. În luna aprilie, mulți medici ieșeni spuneau că pacienții care nu s-au prezentat în luna martie la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19 sau din cauza restricțiilor au ajuns în stare gravă, cu boala decompensată. Se pare că medicii le-au salvat într-un final viața.