Câte centre de vaccinare anti-COVID-19 trebuie amenajate în Capitală până la finalul anului

de: Cristian ZAVASTIN
16:47, 14 dec. 2020

Până la finalul anului 2020, în Capitală, urmează să fie amenajate 40 de centre de vaccinare anti-COVID-19, amplasate în cele mai mari unități medicale.

Primele doze vor ajunge în țară în luna ianuarie și vor merge direct la cadrele medicale din prima linie. Centrele trebuie să fie gata până la finalul acestei luni.

Pentru moment doar au fost stabilite punctele în care se vor deschide cele 40 de centre de vaccinare, urmând să înceapă pregătirile pentru amenajarea acestora. Centrele ar trebui să fie gata până la finalul lunii decembrie. Acestea vor primi la vaccinare cadrele medicale din unitățile non-COVID. Cadrele medicale care lucrează în unității care îngrijesc bolnavi de COVID, se vor vaccina împotriva coronavirusului chiar în unitățile în care lucrează.

Ar urmă să se imunizeze 13 milioane de persoane

Potrivit strategiei de vaccinare, în primele șase luni ale anului viitor, ar urmă să se imunizeze 13 milioane de persoane. Reprezentanții campaniei de vaccinare spun că dacă se va atinge această cifra, cel mai probabil ne vom putea întoarce la o viață normală în vara anului viitor.

Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă și susțin că dacă nu se va vaccina 70-80% din populație, pandemia va persista încă doi sau trei ani. Asta în condițiile în care, în momentul de față, medicii de familie spun că doar 20-30% din populație este pregătită să se vaccineze. Populația generală ar urmă să se vaccieze cel mai devreme anul viitor în luna aprilie.

Valeriu Gheorghiţă: „Este obligatoriu să fim pregătiți cu centrele de vaccinare“

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a declarat că este obligatoriu ca România să fie pregătită cu centrele de vaccinare, cel puțin cele destinate personalului medical

„La sfârșit de prima săptămâna sau începutul celei de-a două săptămâni din luna ianuarie vom avea prima tranșă de vaccinuri de la o companie care va primi aprobare. Cel mai probabil vom vorbi de compania BioNTech. Este obligatoriu să fim pregătiți cu centrele de vaccinare, cel puțin cele destinate personalului medical.

În momentul de față am identificat toate spitalele și unitățile sanitare în care se vor organiza aceste centre. 11 milioane de vaccinuri este cantitatea contractată de România în cadrul acelui contract încheiat cu Comisia Europeană. Dacă vom avea nevoie de mai multe doze, cu siguranță se pot solicita mai multe doze.” a declarat pentru Antena3, Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în Iași la începutul anului 2021

Județul Iași va deține 34 de centre de vaccinare anti-COVID-19. Dozele pentru imunizarea populației se vor aduce etapizat, după ce Agenția Europeană a Medicamentului emite decizia de recomandare a vaccinului. Vaccinarea împotriva noului tip de virus nu este obligatorie, însă succesul este condiționat de numărul persoanelor care se vor imuniza împotriva noului coronavirus.

Astfel, dintre cele 34 de centrele care deservesc ieșenii, 16 se vor afla în municipiu, patru în Pașcani, unul în Târgul Frumos, unul în Hârlău și două în comune din județul Iași. În cazul persoanelor care nu se pot deplasa, se asigură și echipe de vaccinare mobile.

Spațiile și personalul medical care vă asigura buna funcționare a campaniei de imunizare a ieșenilor față de noul coronavirus urmează să fie stabilit într-un timp cât mai scurt de către autoritățile locale. Un centru de vaccinare deservește în jur de 5.000-6.000 de persoane în șase luni.

Pe durata a sase luni, fiecare centru va asigura vaccinarea unui număr de circa 5.000 de ieșeni care vor sa se fereasca de temutul virus.