Câtă mazăre se pune la uruială. Rețetă de furaj combinat pentru îngrășarea porcilor
Hrana pentru porci reprezintă un factor major în ceea ce privește prețul pe kilogramul de carne, sănătatea animalelor, performanțele de reproducție și calitatea cărnii. Pentru a pune un accent special asupra porcilor grași, care necesită cele mai mari cantități de furaje și unde modul de hrănire influențează calitatea cărnii și a grăsimii, trebuie să subliniem importanța furajelor concentrate în rația acestora pentru a asigura o rentabilitate crescută. Pentru aceasta, este important să știm câtă mazăre se pune la uruială.
Câtă mazăre se pune la uruială
Mazărea boabe se remarcă printr-un conținut ridicat de proteină (182-202 grame de proteine brute la un kilogram de furaj) și un conținut redus de celuloză. Acest lucru face ca boabele de mazăre să fie potrivite pentru hrana tuturor speciilor de animale, inclusiv porci, datorită aportului lor mare de proteine și a digestibilității ridicate. Este important de menționat că mazărea se folosește pentru echilibrarea conținutului de proteine din rația de concentrate și nu ca furaj principal.
Mazărea furajeră este folosită în hrana porcilor sub formă de uruială, rezultând o carne gustoasă, dar cu o culoare închisă și cu grăsime consistentă. Mazărea este considerată un furaj concentrat proteic pentru porci. Cele mai bune rezultate se obțin când mazărea este tratată termic sau barotermic și reprezintă cel mult 20% din rația totală. În hrana porcilor, mazărea boabe se adaugă în proporții specific. La scroafele adulte cu o greutate de 200 kg, se administrează 0,3 kg pe zi (cu un maxim de 5% din rație). La purceii înțărcați se folosește în proporție de 5%. Tineretul porcin pentru prăsilă primește 4% mazăre în hrana sa. În toate cazurile, mazărea se adaugă la furajul zdrobit sau măcinat. Dacă există infestări cu paraziți vegetali sau animali, administrarea de mazăre trebuie oprită.
Rețetă de furaj combinat pentru porci
Pentru obținerea unui spor maxim la porci, eficiența economică depinde în mare măsură de modul de hrănire. Un spor mediu zilnic de 750 de grame poate duce la atingerea greutății de 110 kg în 165 de zile. Consumul mediu zilnic de furaj combinat pentru un kilogram de spor în greutate este de 3,1 kg.
Compoziția furajelor concentrate este următoarea: 33,7 kg porumb, 20 kg grâu, 15 kg orz, 10 kg mazăre, 12 kg șrot de soia și 5 kg șrot de floarea soarelui dintr-un total de 95,7 kg de furaj concentrat. Adițional, sunt necesari 4,3 kg de inobilatori, care includ 0,5 kg premixuri vitamino-minerale, 0,4 kg sare, 0,4 kg lizină, 0,1 kg metionină, 1,7 kg carbonat de calciu și 1,2 kg fosfat de calciu. Din acest amestec se vor obține 100 de kg de furaj combinat. Pentru porcii tineri, se recomandă un furaj numit „STARTER” începând din ziua a 7-a după înțărcare. Până atunci, se utilizează un furaj numit „Prestarter”, începând din ziua a 10-a după naștere. (aproximativ 2,5 kg).
„Aparatul digestiv al suinelor este mai adaptat pentru utilizarea nutreţurilor concentrate, deşi cantităţi limitate şi de alte furaje, precum cele de volum (sfeclă, bostani, morcov furajer etc), pot fi incluse în raţiile de hrană. Prin urmare, utilizarea diferitelor furaje este determinată, în primul rând, de rasă şi de particularităţile de ordin morfo-fiziologic ale porcinelor, de specificul culturilor agricole din anumite zone geografice şi, de asemenea, de o serie de condiţii tehnice şi economice de care dispune crescătorul”, potrivit lui Benone Păsărin, cadru didactic la Universitatea pentru Știinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.
Pentru porci grași și cu o carne gustoasă, este important să le oferim o alimentație potrivită, ținând cont și de câtă mazăre se pune la uruială.