Dacă te întrebi cât zahăr se pune la 50 l de vin, vei descoperi că răspunsul nu este atât de simplu pe cât pare. Pentru producerea unui vin de calitate sunt reguli generale, transmise din generație în generație, ba mai mult de atât trebuie ținut cont de mai mulți factori, începând de la perioada de culegere până la modul în care se pun strugurii la presat și temperatura de fermentare.
Odată ce mustul este făcut, este foarte important să respectați câțiva pași simpli care vă vor asigura reușita procesului de vinificație. Pe lângă fermentarea și tragerea vinului de drojdie, un alt aspect important pe care trebuie să-l luați în seamă este cantitatea de zahăr pe care o puteți adăuga în must imediat după ce începe procesul de fermentare.
Cât zahăr se pune la 50 l de vin pentru a crește volumul de alcool
În general, se recomandă 17 grame de zahăr pentru fiecare volum de alcool în plus. Mustul trebuie să aibă o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu 11 volume de alcool.
Pentru cei care să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea este să adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit. Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce vinul a intrat în procesul de fermentație.
Dacă se adaugă zahărul imediat ce s-a pus mustul în butoi sau în damigeană, pot apărea situații în care fermentația să fie mai greoaie sau mustul să nu plece deloc în fermentație. Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare, cu atât mustul pornește mai greu în fermentație.
În România și Uniunea Europeană adăugarea de zahăr în must sau vin este strict interzisă și reglementată prin lege. Totuși, adăugarea de zahăr alimentar se practică la vinurile produse în gospodărie ai căror struguri nu au acumulat suficiente zaharuri până în momentul recoltării, astfel încât să obțină o tărie alcoolică de minim 9-10% vol.
Zahărul se dizolvă complet într-o cantitate suficientă de must căldut, după care se introducere și se omogenizează în masa totală a mustului.
Sfaturi pentru a produce acasă un vin de calitate
Calitatea vinului începe cu calitatea strugurilor sau a mustului pe care îl utilizați. Strugurii trebuie să fie maturi, sănătoși și să aibă un gust excelent. Consultați un viticultor local sau un expert în vinuri pentru a vă ghida în alegerea strugurilor potriviți pentru tipul de vin pe care doriți să-l produceți.
Pentru a controla dulceața vinului, verificați concentrația zahărului din struguri cu ajutorul unui refractometru sau higrometru. Acest lucru vă va ajuta să decideți când să începeți fermentarea. Află cum se face și o palincă de cireșe amare.
Temperatura de fermentare este esențială pentru calitatea vinului. Asigurați-vă că temperatura rămâne constantă și corespunde tipului de vin pe care îl produceți. Pentru vinurile roșii, de obicei, se preferă temperaturi mai calde, în timp ce vinurile albe sunt fermentate la temperaturi mai scăzute.
Maturarea vinului trebuie făcută în recipiente de calitate, cum ar fi butoaie de stejar sau vase de sticle. Trebuie să vă asigurați că recipientul este curat și sterilizat înainte de a introduce vinul în el. Așadar, este important să știi cât zahăr se pune la 50 l de vin pentru a obține o băutură savuroasă.