Cât vor plăti ieșenii la căldură în această iarnă. Ce vești ne dă șeful Termo-Service
Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service, a vorbit despre cum se pregătește compania să asigure căldura ieșenilor conectați la rețeaua de termoficare. Cât vor plăti ieșenii la căldură în această iarnă și ce metode ar exista pentru o economie optimă sunt subiectele pe care conducerea TermoService le-a atins
Ieșenii sunt îngrijorați de prețurile pe care le vor avea pe facturile de gaz, în cazul celor cu centrale proprii, și căldură pentru cei conectați la rețeaua de termoficare a Iașului. Directorul Termo-Service, Alin Aivănoaei, explică cum și cât vor plăti ieșenii la căldură în această iarnă, dar și câteva metode de economie și optimizare a încălzirii.
Cât vor plăti ieșenii la căldură în sezonul rece
Alin Aivănoaei explică scumpirile imense de pe piața carburanților și cum afectează acestea prețurile la încălzire. Prețul cărbunelui a crescut, față de anul trecut, cu peste 200 la sută, dar Primăria Iași încearcă să vină în ajutorul consumatorilor, cu subvenții.
„Prețul combustibililor a urcat, față de anul trecut, când cărbunele era 100 de dolari tona în perioada verii, 140 în perioada iernii, anul acesta fiind deja 340 de dolari tona. Vorbim de o creștere de peste 200 la sută, este clar că va influența și prețul agentului termic. Contează foarte mult și așteptăm de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) aprobarea tarifelor propuse de primărie, în baza calculelor făcute cu influența acestor prețuri. Urmând ca, totodată, Primăria Iași, printr-o analiză financiară, să își stabilească posibilitatea de acordare a unei subvenții, doar utilizatorilor casnici. În funcție de asta, se va stabili și un preț final. Primarul a și lansat o creștere a gigacaloriei, cu 200 de lei față de anul trecut, la care populația va suporta doar jumătate, urmând ca cealaltă jumătate să fie suportată de municipiul Iași”, a declarat Alin Aivănaoei, director Termo-Service.
Acesta a subliniat faptul că atât în România, cât și în Uniunea Europeană se dorește o reducere cât mai mare a consumului de gaze naturale, deoarece statele Uniunii Europene nu au o rezervă stabilă pentru asigurarea consumului de gaz. Acest lucru ar influența negativ prețurile pe care consumatorii cu centrale proprii le vor suporta.
Tot mai mulți ieșeni doresc rebranșarea la sistemul termic municipal
Directorul Termo-Service a prezentat faptul că tot mai multe persoane caută să se rebranșeze la sistemul de termoficare a municipiului Iași. Din păcate, o mare problemă a fost sesizată în aceste cazuri, deoarece majoritatea persoanelor au desființat total infrastructura termică pe care o aveau în trecut. La momentul actual, în cazurile acestea, reinstalarea infrastructurii ar trebui asigurată de consumator, iar costurile ar fi destul de mari.
„Sunt cereri foarte multe de rebranșare. Multe dintre blocurile care s-au debranșat au făcut o greșeală, au eliminat tot ce ține de infrastructură, și aici mă refer la țevi, au făcut acest lucru din motive estetice, neluând în calcul că se vor întoarce la sistemul de încălzire centralizat. Aici e problema, această infrastructură ar cădea în sarcina respectivilor proprietari, ar trebui să le finanțeze. Aici multe asociații de proprietari sunt blocate. O șansă o au locurile în care unii dintre locatari au rămas conectați, deci încă mai există această infrastructură”, completează Alin Aivănoaei.
Legat de aspectele pregătitoare sezonului rece, directorul Termo-Service a declarat că nu sunt probleme la nivel administrativ și că licitațiile necesare au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare.
„Nu avem probleme cu combustibilul pentru perioada următoare. Licitațiile cu furnizorii s-au finalizat, urmează, în perioada următoare, să se finalizeze demersurile legate de transportul combustibilului din portul Constanța, cu baza Holboca și, ulterior, se va stabili graficul de livrare”, a menționat Alin Aivănoaie.
Cum să economisească ieșenii pentru a scădea costurile de încălzire
Pe lângă varianta de rebranșare, directorul Termo-Service a propus soluții pentru o minimă economie în timpul perioadei reci. Acesta consideră că închiderea căldurii, în timpul în care în casă nu este nimeni, nu este tocmai o variantă optimă de economie.
„Fiecare familie consumatoare de energie termică, în funcție de venituri, în funcție de posibilități, a fost antrenată și în sezonul trecut, și mai ales în ultimii ani, când situația a fost graduală, când evoluția prețurilor, schimbarea pieței și liberalizarea acestor piețe de combustibili au condus la tot felul de situații. Fiecare, în funcție de posibilități și de modul în care se organizează acasă, își va stabili și un program de furnizare. E adevărat că foarte mulți s-au speriat de evoluția prețurilor la gaze și aveau în vedere să își închidă centralele la plecarea de acasă. Există un risc când închizi o centrală la temperaturi de sub 10 grade, există acel condens care creează țurțuri și, cu certitudine, va crea un disconfort mai mare consumatorului. Trebuie ajustat consumul prin reglarea unor temperaturi potrivite sau mult mai scăzute, pe timpul zilei, și, ulterior, noaptea, să se revină la temperaturile ce țin de confortul fiecăruia”, explică Alin Aivănoaei.
Directorul Termo-Service, Alin Aivănoaei, a vorbit despre cum se pregătește compania să asigure căldura ieșenilor conectați la rețeaua de termoficare, cât vor plăti ieșenii la căldură în această iarnă și ce metode există pentru o economie optimă.