Cât va dura în acest an postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, supranumit și „Postul de vară” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 13 iun. 2023

În data de 12 iunie 2023 a început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut și ca „Postul de vară”. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți an de an în data de 29 iunie. Cei doi au jucat un rol major în răspândirea credinței creștine în lume, de aceea biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de câteva zile de post

Anul acesta, postul are o lungime de 17 zile, fiind al treilea cel mai mare după postul Sfintelor Paști, care a început pe 27 februarie și s-a încheiat pe 15 aprilie, și postul Nașterii Domnului, care va începe în data de 14 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți an de an în data de 29 iunie

A început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Este important de știut că pe durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ca și în restul posturilor de peste an, nu se fac nuntă

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe an de an în prima luni după Duminica Tuturor Sfinților. Având în vedere că sărbătoarea Rusaliilor cade în funcție de data Paștilor, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are dată și durată schimbătoare. Există însă și o excepție de la această regulă. Atunci când Paștele este după data de 1 mai, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade înainte de Duminica Tuturor Sfinților, pentru a avea o durată de minimum 7 zile.

Anul acesta, sărbătorea Sfinților Apostoli Petru și Pavel va fi într-o zi de joi, iar creștinii ortodocși vor ține post până miercuri, 28 iunie 2023. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este ușor de ținut, deoarece, din cele 17 de zile de abstinență, în 7 zile, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, și anume pe 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 iunie 2023. Este important de știut că pe durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ca și în restul posturilor de peste an, nu se fac nunți. Acesta este o perioadă în care creștinii se ocupă de curățirea sufletului, prin rugăciune și fapte bune, de aceea nu este compatibil cu petrecerile.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți an de an în data de 29 iunie

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Simon era un pescar sărac și a devenit ucenicul lui Iisus Hristos după ce a avut parte de o pescuiră minunată

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida, o așezare de la malul Mării Galileei. Înainte de a deveni apostol, pe Sfântul Petru îl chema Simon. Acesta a fost fratele Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat. Iisus Hristos, umblând pe lângă Marea Galileei, i-a văzut pe Petru și pe Andrei, aruncând mrejele în apă, și le-a zis:

Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni!”.

Simon era un pescar sărac și a devenit ucenicul lui Iisus Hristos după ce a avut parte de o pescuiră minunată. Acesta s-a chinuit toată noaptea, dar în ciuda eforturilor sale nu a reușit să prindă niciun pește. La îndemnul Mântuitorului a aruncat iar mrejele în apă şi a umplut corabia cu peşti. Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, iar înainte de a deveni apostol se numea Saul. A fost învățat, fariseu, rabin în religia evreilor și cunoscător al învățăturii iudaice din vremea sa. Saul a fost, inițial, persecutor al creștinilor. Spre deosebire de restul apostolilor, Saul nu l-a întâlnit pe Iisus Hristos în timpul activității sale pe pământ. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a-i prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, care i s-a arătat în chip minunat, spunându-i că cei persecutați nu sunt doar creștinii, ci Hristos însuși. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți împreună, deoarece au murit în aceeași zi, pe 29 iunie, în anul 67 d. Hr. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel, deoarece era roman, a fost decapitat.