Cât va costa vaccinul împotriva coronavirusului? Pentru imunizare va fi nevoie de două doze

de: BZI.ro
20:30, 11 nov. 2020

Tot mai multe companii farmaceutice anunță că se află în faza finală de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19. Dacă unii au stabilit că nu urmăresc să obțină profit în urma comercializării acestuia, alții se află la polul opus și se așteaptă la încasări de milioane de dolari.

Companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech intenționează să obțină venituri de aproape 13 miliarde de dolari din comercializarea vaccinului împotriva Covid-19 anul viitor, potrivit analiștilor de la banca de investiții Morgan Stanley.
Compania Pfizer a fost de acord să furnizeze Statelor Unite 100 de milioane de doze de veccin, la un preț de 19,50 dolari doza. Însă vaccinul se administrează în două doze, astfel că suma va ajunge la 39 de dolari pentru imunizarea unei persoane. Același vaccin a fost comandat de Uniunea Europeană în 200 de milioane de doze, în timp ce Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze.

AstraZeneca, vaccinuri fără scop lucrativ

La polul opus se află producătorul american Johnson & Johnson și AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19 în parteneriat cu Universitatea Oxford. Aceștia s-au angajat să-și pună la dispoziție vaccinurile fără scop lucrativ în timpul acestei pandemii.

Potrivit anunțului făcut de AstraZeneca, guvernele vor trebui să achite între 3 și 5 dolari pentru o doză de vaccin, propunând și o schemă de plată diferită pentru țările sărace.

Până în prezent, compania care a propus cel mai ridicat preț pentru o doză de vaccin este compania americană Moderna, care a primit aproape 1 miliard de dolari finanțare de la guvernul SUA. Aceasta a anunțat un preț cuprins între 32 și 37 de dolari pentru o doză de vaccin anti-Covid.

Rusia susţine că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 92% împotriva coronavirusului

Moscova a anunțat că rezultatele parţiale ale testării avansate pe pacienţi arată că şansele de îmbolnăvire sunt cu 92% mai mici pentru cei vaccinaţi cu Sputnik V, potrivit Reuters.

Rezultatele provin de la primii 16.000 de participanţi la studiu care au primit ambele doze din vaccinul în două etape, a precizat Fondul Rus de Investiţii Directe (RDIF).

Faza a treia a testării produsului Institutului Gamaleia are loc în 29 de clinici din Moscova şi va implica în total 40.000 de voluntari, din care un sfert vor primi o injecţie placebo.

RDIF afirmă că şansele de îmbolnăvire sunt cu 92% mai mici pentru cei vaccinaţi cu Sputnik V, faţă de cei cărora li s-a administrat un placebo.

”Arătăm, pe bază de date, că avem un vaccin foarte eficient. Trăim un eveniment despre care cercetătorii le vor povesti într-o bună zi nepoţilor”, a declarat şeful RDIF, Kirill Dimitriev.

Vaccinul Sputnik V a fost lansat pe piața internă a Rusiei în august, chiar dacă faza a treia a studiilor clinice nu a fusese încă finalizată.

Cu numai două zile înainte, Pfizer şi BioNTech anunţaseră că au obţinut un vaccin cu eficienţă de 90%, folosind o tehnologie cu ARN mesager, însă ministerul rus al Sănătății a declarat că Sputnik V are o eficiență de peste 90%.

De la începutul pandemiei și până acum, în această ţară au fost înregistrate 1.817.109 de cazuri, Rusia fiind a cincea ţară din lume, după Statele Unite, India, Brazilia şi Franţa, în ceea ce priveşte numărul de infectări cu COVID-19.