Cât trebuie să scoată din buzunar gospodinele din Iași pentru zacuscă! Prețurile au crescut din cauza secetei

de: Alexandra MAISNER
02:00, 24 aug. 2024

Gospodinele din Iași trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru prepararea borcanelor de zacuscă

Ieșencele care vor să pregătească anul acesta borcane cu zacuscă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare. Seceta a ridicat prețurile produselor, iar acest lucru se va resimți în bugetul ieșencelor care vor să își facă provizii pentru iarnă.

Cât trebuie să scoată din buzunar gospodinele din Iași pentru prepararea borcanelor de zacuscă

Zacusca, anul acesta, va fi mai scumpă din cauza secetei. Prețurile au crescut, iar acest lucru se simte și la tarabă. De exemplu, anul acesta, gospodinele plătesc pentru un kilogram de gălbiori un preț între 25 de lei și 25 de lei pentru un kilogram.

În ceea ce privește păstăile, acestea au un preț de 10 lei pentru un kilogram. Kilogramul de castraveți variază între 5 lei și 6 lei. Gospodinele plătesc pentru un kilogram de roșii prețuri cuprinse între 10 lei și 20 de lei. Comercianții cer pentru un kilogram de ceapă roșie 10 lei pentru un kilogram, iar ceapa galbenă costă 6 lei kilogramul.

Dovleceii au un preț, în piețele din Iași, de 8 lei pentru un kilogram, iar morcovii se vând cu 5 lei. Ieșenii care vor să cumpere o rădăcină de păstârnac vor scoate din buzunare 20 de lei pentru un kilogram, pentru conopidă 15 lei, iar pentru pătrunjel, 15 lei. Varza are un preț de 6 lei pe kilogram, iar vinetele variază de la 5 lei la 12 lei. Gogoșarii au un preț de 7 lei pe kilogram, ardeii grași, 5 lei pentru un kilogram și kapia, 5 lei pe kilogram.

Piețele agroalimentare din Iași sunt bogate, iar comercianții aduc zilnic marfă proaspătă și variată, iar ieșencele au de unde alege.

Fermierii se confruntă cu secetă pedologică în ultimii trei ani

Seceta a afectat și anul trecut culturile fermierilor din Iași. Agricultorii au fost nemulțumiți de despăgubirile de secetă, acordate pentru culturile de primăvară, înființate în 2022. Agricultorii spuneau că banii oferiți fermierilor sunt o bătaie de joc la adresa lor, iar sumele extrem de mici nu le ajung nici măcar pentru un sfert din cheltuielile la hectar. Suma aprobată a fost de 335 de lei la hectar, iar culturile pentru care s-au plătit despăgubirile de secetă au fost porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre. Fermierii din Iași se tem că, dacă nu vor fi realizate investiții în sistemul de irigații, vor fi nevoiți să renunțe la ferme, mai ales că în ultimii trei ani au avut pierderi însemnate din cauza secetei.

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă pentru culturile afectate în 2024. Până la 31 iulie 2024, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, s-au înregistrat 400 de fermieri cu circa 20.000 de culturi agricole declarate calamitate. Cele mai multe înștiințări, până la acest moment, sunt primite din comunele Andrieșeni, Focuri și Popricani. Comunicarea către DAJ Iași a suprafețelor culturilor agricole de primăvară, afectate de seceta pedologică, este dinamică, astfel că datele se vor putea modifica. Termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu circa trei luni în cazul culturilor de primăvară. Fermierii primesc 250 de euro la hectar, indiferent de gradul de calamitate. Ar fi nevoie de 500 de milioane de euro pentru a acoperi pierderile provocate de secetă, pe două milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui și 100.000 de hectare cu grâu și rapiță, la nivel național.

Gospodinele din Iași trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru prepararea borcanelor de zacuscă.