Cât se lasă prunele la fermentat pentru țuică: Secretele țuicii bine făcute

de: BZI.ro
09:45, 02 sept. 2021

Țuica este un medicament de excepție, dacă este consumată moderat. Ea protejează inima și combate bolile de stomac și de bilă. De aceea, este extrem de important ca toți producătorii să știe cât se lasă prunele la fermentat pentru țuică.

Potrivit unor cercetători, țuica de prune conține o enzimă, care are menirea de a reduce depunerile de colesterol de pe artere. Consumată moderat, numai 30 de mililitri pe zi, această băutură protejează inima, prin creșterea colesterolului bun, concomitent cu scăderea nielului clesterolului „rău” și a trigliceridelor. În cantități mici, țuica de prune poate fluidiza sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor. De asemenea, are efecte miraculoase asupra neuronilor și poate stimula memoria. Acum, dacă am prezentat beneficiile țuicii de prune, trebuie să vorbim și despre cum se prepară.

Cât se lasă prunele la fermentat pentru țuică: Sfaturi utile

Atunci când ne referim la fermentația borhotului pentru țuica de prune, trebuie să avem în vedere mai multe criterii. Este necesar să știm când este pregătit pentru distilare sau dacă mai trebuie să stea la fermentat.

În ceea ce privește numărul de zile, nu putem avea un răspuns concret, doarece totul ține de temperatură și de locul în care este ținut. De exemplu, vara, atunci când temperaturile sunt mai ridicate, fermentația se face la o viteză crescută, amestecul fiind astfel pregătit pentru distilare mult mai rapid.

Pentru a ști dacă amestecul este gata de fierbere sau dacă mai trebuie lăsat, trebuie să fii atent la mai multe aspecte. În primul rând, musculițele de deasupra butoaielor nu trebuie să mai existe. Dacă sunt musculițe, înseamnă că amestecul nu este pregătit pentru distilare.

Pe de altă parte, trebuie să apară zeama pe marginile butoaielor, iar amestecul să se separe pe pereții laterali. De asemenea, zeama trebuie să aibă un gust acrișor, deoarece dacă este dulce, trebuie să ne gândim că fermentația nu este completă.

Musculițele trebuie să se tranforme în viermișori albi. Odată apăruți este clar că amestecul este gata de introdus la cazanul de țuică. Abia în momentul în care viermișorii albi au murit din cauza alcoolului rezultat, amestecul este gata.

Important de precizat este că trebuie curățat foarte bine cazanul de țuică, înainte de a începe fierberea amestecului, deoarece oxidul de cupru, cel verde, este toxic și vă poate dăuna sănătății.

Acestea sunt sfaturile noastre, pentru ca țuica dumneavoastră să iasă perfect.

Secretele țuicii bine făcute

Pentru ca țuica să fie excepțională trebuie ca prunele să fie bine coapte, iar focul domol. În plus, este bine să adunați doar acele fructe, pe care le găsiți pe jos, pentru că dacă scuturați copacul, riscați să adunați și fructele care nu sunt coapte suficient. Cu cât pruna este mai coaptă și mai dulce, cu atât țuica va ieși mai tare și mai bună.

Prunele se lasă la fermentat cel puțin două luni, în putini sau în bidoane mari de plastic. Când borhotul este pregătit pentru distilare, se amestecă bine, se ia cu găleata și se pune în cazan. Apoi, se dă drumul la foc iute și se ține cazanul din cupru sau din aramă alimentară cu capacul desfăcut, amestecându-se treptat.

După ce capacul la cazan a fost pus, se lasă focul încet, termometrul montat pe cap neavând voie să depășească 80 – 85 de grade.

Țuica rezultată va fi, la început, albicioasă și tulbure. Pentru limpezirea ei se ține în pivnițe, în butoaie de lemn de dud, pentru a avea acea culoare galbenă. Țuica de prune devine mai tare și mai bună odată cu trecerea timpului.

Nu uitați că țuica de calitate se obține folosind utilaje de calitate.