Dacă v-ați întrebat cât este impozitul pe salariu în România pentru marea majoritate a angajaților și care sunt excepțiile prevăzute de Codul fiscal, ei bine, trebuie să știți înainte de toate că impozitul reglementează taxarea veniturilor obținute de persoane fizice și juridice.
Impozitul pe salariu reprezintă o componentă esențială a sistemului fiscal din multe țări, având un impact direct asupra veniturilor angajaților și asupra contribuțiilor către bugetul de stat. Calculul impozitului pe salariu variază în funcție de legislația fiscală națională și de nivelul venitului realizat de angajat.
Cât este impozitul pe salariu
Beneficiarii de venituri din salarii și asimilate salariilor datorează un impozit lunar, final, care se calculează și se reține la sursă de către plătitorii de venituri. Plătitorul este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, pentru fiecare contribuabil.
Așadar, cota de impozitare de 10% se aplică asupra venitului net, obținut după ce din venitul brut s-au scăzut contribuțiile plătite la pensie și la sănătate, și din care s-au scăzut și eventualele deduceri personale, prime de asigurare, abonamente la săli de sport și alte cotizații.
Să luăm un exemplu pentru a înțelege mai bine cât este impozitul pe salariu în România. De exemplu, dacă un angajat are un salariu brut de 10.000 de lei, el va plăti o contribuție la pensie (CAS) de 25% din venitul brut, adică 2.500 de lei. De asemenea, el va plăti și o contribuție la sănătate (CASS) de 10% din salariul brut, adică 1.000.
După ce din venitul brut se scat contribuțiile obligatorii pentru asigurările sociale, rezultă un venit de 6.500. Dacă angajatul nu beneficiază de diverse deduceri, asupra acestei sume se aplică impozitul de 10%, ceea ce înseamnă că salariatul va plăti la stat un impozit de 650 de lei pentru un salariu brut de 10.000 de lei. În final, el va obține un salariu net de 5.850 de lei.
Există însă și anumite excepții prevăzute de Codul fiscal. De exemplu, angajații care lucrează în cercetare-dezvoltare sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10 %.
Ce este o deducere personală?
Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.
Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoane în luna de realizare a venitului.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de până la nivelul prevăzut mai sus, inclusiv, deducerile personale de bază se stabilesc potrivit unui tabel prevăzut la articolul 77 din Codul fiscal.
De exemplu, angajații cu salariul minim pe economie primesc o deducere personală egală cu 20% din salariul minim, dacă nu au nicio persoană în întreținere, 25%, dacă au o persoană, 30%, dacă au 2 persoane, 35%, dacă au 3 persoane, 45%, dacă au 4 persoane.
Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri ai familiei, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar 20% din salariul de bază minim brut e țară garantat în plată, cu anumite excepții, ca de exemplu pensia de urmaș.
Astfel că, răspunsul la întrebarea „cât este impozitul pe salariu” este de 10%, impozit pe care acum îl plătesc și angajații din IT dacă suma din salariu depășește 10.000 de lei brut.
Nu, aia nu sunt banii angajatorului! Sunt banii angajatului. Angajatorul are doar datoria legala de a-i vira la stat. Atat si nimic mai mult.
Repet : aia sunt banii angajatului. Din ei are si pensie si asigurare medicala.