Cât durează un dosar penal pentru alcool. Tot ce trebuie să știe șoferii

de: BZI.ro
13:02, 23 apr. 2024

Vrei să știi cât durează un dosar penal pentru alcool? Acest articol este pentru tine. Trebuie să știi că consumul de alcool este pedepsit dur din partea codului rutier, odată pentru că reprezinți o amenințare asupra traficului dar și pentru că îți pui viața ta într-un mare pericol.

Cât durează un dosar penal pentru alcool

Ai fost într-o seară la o terasă cu prietenii și te-a oprit poliția pentru un control de rutină. Dacă ești șofer, știi că după ce ți se cer actele de identificare, trebuie să faci testul cu aparatul etilotest. Ce poate fi mai neplăcut decât un rezultat din cauza căruia să ți se deschidă proces pentru că ai condus un autovehicul sub influența alcoolului.

În medie, soluționarea unui astfel de dosar poate dura un an sau chiar doi. În cazul unui astfel de dosar este imperios necesar să ai un avocat angajat. În Iași spre exemplu, un astfel de dosar penal șade pe masa judecătorilor și 3-4 ani, dacă nu ai angajat un avocat. În București, pentru dosarele penale care nu au angajat un avocat poate dura și 6 ani până la soluționare.

Este important să știi că pe toată perioada urmăririi legale (a procesului penal, pentru claritate) vei avea permisul suspendat și îl vei primi abia după ce încetează măsura legală. Urmărirea penală durează cam un an după care dosarul tău va ajunge pe masa judecătorilor, unde va mai sta 6-12 luni pe puțin. Poate fi și cazul unde se renunță la urmărirea penală și dosarul este clasat. Acesta este un final fericit. De multe ori însă, se ajunge până în instanță. După finalizarea dosarului în instanță, urmează faza de executare a pedepsei, care dacă este suspendată condiționat, îți dă dreptul de a redobândi permisul la un an de la rămânerea definitivă a hotărârii (asta în cazul în care judecătorul nu va aplicat o pedeapsă complementară de interzicere a dreptului de a conduce autovehicule pe o anumită perioadă). Dacă ai primit o pedeapsă cu amânare, atunci poți fi fericit căci poți recupera permisul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii.

Ce spune legea despre consumul de băuturi alcoolice

Legea rutieră din România îi pedepsește dur pe cei care se urcă băuți la volan. Conform ultimelor reglementări ale Codului Rutier, articolul 336 alineatul 1 spune foarte clar că ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.”

De asemenea, tot același articol spune că dacă o persoană conduce vehicule sub influența substanțelor psihoactive, va avea aceeași pedeapsă: ”Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.”

Așadar, cât durează un dosar penal pentru alcool este greu de exprimat deoarece acest lucru este influențat de foarte mulți factori: îmbibația cu alcool pe care o aveați la acel moment, rezultatele testelor de alcoolemie de la spital, cooperarea cu organele de anchetă, etc.