Cât durează recuperarea după operaţia de hernie de disc? Iată câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile

de: BZI.ro
11:10, 11 sept. 2023

Dacă te întrebi cât durează recuperarea după operațioa de hernie de disc, vei afla răspunsul în textul următor. Trebuie să înțelegi că textul este unul general, iar situația în care te afli este una particulară. Din aceste considerente este important să apelezi la un ajutor de specialitate.

Dacă te afli în imposibilitatea de a mai lucra, atunci trebuie să înțelegi că îți trebuie o vechime minimă pentru pensie de boală. Acest lucru s-ar putea să-ți creeze neplăceri.

Cât durează recuperarea după operaţia de hernie de disc

Cât durează recuperarea după operaţia de hernie de disc depinde de mai mulți factori. De obicei, o astfel de intervenție, efectuată la nivelul unei singure vertebre lombare fără înlocuire discală, este considerată ambulatorie. Cu toate acestea, dacă mai multe niveluri sunt afectate sau este necesară protezarea discului, perioada de spitalizare poate ajunge la cel mult 2 zile.

Pentru o recuperare rapidă, este esențial să urmați sfaturile medicale și să participați la consultațiile postoperatorii regulate. Durata procesului de recuperare poate varia între 6 luni și 1 an și este influențată în mare măsură de gradul de deteriorare a nervului înainte de intervenția chirurgicală.

În primele 2 luni după operație, puteți efectua activități fizice cu efort redus, în timp ce celelalte activități pot fi reluate treptat, evitând efortul prelungit, ridicarea de greutăți mari sau adoptarea pozițiilor vicioase.

Pentru a proteja zona lombară de mișcări bruște, repetitive sau la unghiuri neadecvate, mișcări care sunt adesea necesare în timpul șofatului, se recomandă reluarea șofatului după 10-14 zile de la operație.

Ce cauze duce la o hernie de disc

Hernia de disc este în cea mai mare parte rezultatul uzurii naturale a coloanei vertebrale, cunoscută sub numele de degenerare discală, care apare odată cu înaintarea în vârstă. La copii și adulții tineri, discurile intervertebrale conțin o cantitate mare de apă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, conținutul de apă din aceste discuri scade, făcându-le mai puțin flexibile. Discurile încep să se contracte și să îngusteze spațiile dintre vertebre. Acest proces normal de îmbătrânire face discurile mai susceptibile la hernie. De asemenea, un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere, poate declanșa o hernie de disc.

Genul – bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani sunt cei mai predispuși să dezvolte o hernie de disc.

Ridicarea necorespunzătoare – utilizarea musculaturii spatelui în locul picioarelor pentru a ridica obiecte grele poate provoca o hernie de disc. Rotirea în timpul ridicării poate face spatele și mai vulnerabil.

Greutatea corporală – excesul de greutate pune o presiune suplimentară asupra discurilor din partea inferioară a spatelui.

Activitățile repetitive care solicită coloana vertebrală – multe locuri de muncă implică activități fizice constante, inclusiv ridicarea, tracțiunea, îndoirea sau torsiunea. Utilizarea tehnicilor corecte de ridicare și mișcare poate ajuta la protejarea spatelui.

Șofatul prelungit – poziția șezut pe scaun pentru perioade lungi de timp, însoțită de vibrațiile motorului mașinii, ambele pun presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor, contribuind la deteriorare.

Stilul de viață sedentar – exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru prevenirea multor afecțiuni medicale, inclusiv a herniei de disc.

Fumatul – se crede că fumatul reduce aportul de oxigen către discuri și accelerează degenerarea lor.

Așadar, pentru a nu fi nevoit să afli cât durează recuperarea după operaţia de hernie de disc este foarte important să previi o astfel de afecțiune. Nu fuma, fă exerciții fizice în mod regulat și s-ar putea să nu ai vreodată probleme de acest fel.