Cât durează anticorpii după infecția cu Covid-19
Sunteți protejat după ce ați contractat coronavirusul? Care este durata de viață a anticorpilor după infecția cu Covid-19? Întrebările referitoare la imunitate au ramas fara raspunsuri clare. Trei noi studii sugerează că imunitatea la virus va dura până la 6 luni după prima infecție.
După infecția cu Covid-19, se dezvoltă anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecției ulterioare. Dar cât timp rămân acestia în corpul nostru? Aceasta este întrebarea laa care oamenii de știință au încercat să o răspundă prin efectuarea a numeroase cercetări. În total, au fost efectuate trei studii care au dezvăluit că anticorpii responsabili pentru imunitatea potențială ar putea persista până la 6 luni după prima infecție, potrivit Femme Actuelle.
Covid-19: Peste 90% dintre cei infectați au dezvoltat anticorpi
Cercetătorii islandezi au fost interesați de durata de viață a anticorpilor după infecția cu coronavirus, într-un prim studiu publicat pe 1 septembrie în New England Journal of Medicine. Rezultatele cercetărilor lor au arătat că, din cele 1.215 de persoane testate care și-au revenit din boală, 1.107 persoane, sau 91,1%, au dezvoltat anticorpi specifici împotriva virusului. Nivelurile lor de anticorpi au crescut în primele două luni după diagnostic și au rămas constante timp de patru luni după diagnostic.
Un alt studiu realizat de oamenii de știință americani și publicat în revista Science pe 28 octombrie, confirmă rezultatele muncii desfășurate de cercetătorii islandezi.
„Datele noastre sugerează că mai mult de 90% dintre persoanele infectate produc anticorpi neutralizanți detectabili. Rămân relativ stabili câteva luni după infecție”, spun oamenii de știință.
Conform studiului, nivelul anticorpilor rămâne stabil timp de aproximativ 5 luni după infecție.
Cât durează anticorpii după infecția cu Covid-19? Puterea răspunsului imun este relativă la gravitatea infecției
Lucrările publicate pe 2 noiembrie în British Medical Journal sugerează că imunitatea persistă cel puțin șase luni după infecția cu Covid-19, ușoară sau asimptomatică. Potrivit autorului principal al studiului, Paul Moss, doar pentru că celulele T sau limfocitele T, care protejează împotriva unei posibile reinfecții, sunt cu 50% mai mari la persoanele cu simptome nu înseamnă neapărat că indivizii asimptomatici sunt mai susceptibili de a fi re-infectati. Oamenii asimptomatici pot combate pur și simplu virusul mai bine fără a fi nevoie să genereze un răspuns imun puternic.
„Aceste rezultate sunt liniștitoare intrucat, deși anticorpii împotriva virusului pot scădea sub nivelurile detectabile în câteva luni de la infecție, un anumit grad de imunitate la virus poate fi menținut. Cu toate acestea, întrebarea crucială rămâne: oferă aceste celule T persistente o protecție eficientă împotriva reinfectării?”, a declarat Charles Bangham, președintele imunologiei la Imperial College London.
Imunitatea post-Covid: efectul protector al anticorpilor
Două studii publicate în august erau oarecum liniștitoare cu privire la imunitatea potențială dobândită în urma unei infecții cu coronavirus. Primul, publicat în revista Cells, a dezvăluit că persoanele cu Covid-19 dezvoltă celule T sau limfocite T.
„Limfocitele T de memorie specifice Sars-CoV-2 sunt probabil esențiale pentru protecția imunitară pe termen lung împotriva lui Covid-19”, se poate citi în această lucrare.
În scopul celui de-al doilea studiu, care a apărut pe site-ul științific Medrxiv, cercetătorii au urmărit cei 122 de membri ai echipajului unei nave de pescuit care operează în Pacific. Toți au fost supuși unui test serologic înainte de plecarea bărcii și după misiune. Scopul? Identificarea prezenței sau absenței anticorpilor.
În timpul misiunii, 104 persoane au fost infectate. Ce au în comun: niciunul dintre ei nu avea anticorpi înainte ca barca să plece. Dintre cei trei membri ai echipajului care fuseseră expuși anterior bolii înainte de plecarea bărcii și care aveau anticorpi, niciunul nu prezenta semne de reinfecție.
„Deși acesta este un studiu mic, oferă o experiență umană reală remarcabilă, într-un moment în care nu avem dovezi formale că anticorpii neutralizanți oferă de fapt protecție împotriva reinfecției. Vești bune”, a concluzionat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.
Covid-19: este posibilă reinfecția?
Un studiu britanic publicat în iulie 2020 în revista științifică de pre-publicare MedRxiv a analizat, de asemenea, problema. Potrivit concluziilor, anticorpii ar oferi imunitate potențială pacienților, dar că aceasta ar scădea sau chiar ar dispărea după câteva luni.
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii de la King’s College din Londra (Regatul Unit) au analizat răspunsul imun a 90 de pacienți și profesioniști din domeniul sănătății de la Guy’s și St Thomas ‘NHS Foundation Trust care au fost afectați de Covid-19. În timp ce 60% dintre voluntari au dezvoltat anticorpi puternici ca răspuns la infecție, cercetătorii au descoperit că doar 17% dintre pacienți au păstrat același nivel de anticorpi trei luni mai târziu.
Prin urmare, aceste rezultate sugerează că anticorpii ar avea o durată de viață limitată și că pacienții deja afectați de Covid-19 ar putea fi re-infectați. O constatare care pune încă o dată în discuție ideea unei imunități colective potențiale.
Covid-19: imunitate și mai scurtă la pacienții asimptomatici
Un alt studiu publicat în iunie 2020 în revista Nature Medicine și realizat de cercetători chinezi a sugerat deja că răspunsul imun la pacienții infectați cu virusul a scăzut la câteva săptămâni după recuperarea lor.
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au urmărit 37 de pacienți asimptomatici testați prin PCR, un eșantion de celule nazale folosind un tampon. Cu vârste cuprinse între 8 și 75 de ani, 22 dintre participanți erau femei și 15 bărbați. Toti fuseseră spitalizati în provincia Wanzhou (China) și plasati in izolare. Potrivit Femme Actuelle, oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Chongqing au observat că timpul mediu pentru eliminarea virală a fost de 19 zile la ei, comparativ cu 14 zile la pacienții simptomatici.
Pentru a studia răspunsul imun al acestor două grupuri, cercetătorii au comparat subiecții asimptomatici cu 37 de persoane infectate cu Covid-19 și care au prezentat simptome. La opt săptămâni de la debutul infecției, au descoperit că nivelul anticorpilor scăzuse cu 81,1% la persoanele asimptomatice. În ceea ce privește simptomaticii, răspunsul lor imunitar a fost redus cu 62,2%.
Cât durează anticorpii după infecția cu Covid-19: ce imunitate au pacienții cu forme ușoare
Un studiu francez a fost efectuat asupra imunității pacienților cu forme ușoare ale coronavirusului. Echipe de la Institutul Pasteur și CHU Strasbourg au analizat profilurile a 160 de persoane care au fost lovite de forme minore ale bolii.
Oamenii de știință si-au realizat cercetare in două sedii ale spitalelor universitare din Strasbourg. La acești pacienți, cercetătorii au identificat anticorpi la 15 zile de la debutul infecției.
Pentru oamenii de știință, imunitatea la formele ușoare ar putea dura de la câteva săptămâni la câteva luni. După această perioadă, subiecții trebuie testați din nou pentru a vedea dacă anticorpii persistă în timp.