Cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant – EXPERIMENT
Televiziunea publică japoneză NH a prezentat un experiment referitor la cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant. În experimentul realizat de o echipă de experți medicali se paote observa cât de repede se poate răspândi noul coronavirus într-o încăpere, relateză CNN.
Reprezentanții televiziunii japoneze susțin că restaurantele cu autoservire pot fi un propagator puternic al infectărilor cu noul coronavirus. Aceste restaurante sunt ceva obișnuit în zonele turistice, precum pensiuni, hoteluri sau croaziere de lux. Potrivit experimentului, este suficient ca un singur turist infectat cu noul coronavirus să atingă tăvile cu mâncare, iar virusul poate să se dezvolte.
Cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant: În 30 de minute, toți sunt infectați!
Experimentul a decurs astfel: Unul dintre participanți și-a întins pe mâini un lichid special care este vizibil doar cu ajutorul luminii ultraviolete. În cadrul experimentului, acesta reprezintă persoana infectată care a tușit în palmă și care se alătură apoi altor nouă persoane care merg la masă într-un restaurant cu autoservire.
După 30 de minute de stat toți în aceeași încăpere, camera se întunecă iar un filtru cu lumină ultravioletă arată rezultatul. Lichidul este vizibil pe aproape toate suprafețele din zonă, pe tacâmuri și farfurii, pe mâinile și pe fețele oamenilor. După o jumătate de oră, toate persoanele au intrat în contact cu agentul patogen.
S-a demonstrat științific: COVID-19 se poate răspândi prin aer
Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că există „dovezi emergente” în ceea ce privește răspândirea coronavirusului prin aer. Reacția a venti ca urmare a numărului mare de cercetătorii care au arătat că indiferent dacă este transportat de picături care plutesc în aer în urma unui strănut, sau de picături mai mici expirate care plutesc într-o cameră, noul coronavirus este transportat prin aer și poate infecta oameni atunci când este inhalat.
„Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a declarat Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de COVID-19.
Anterior, OMS a spus că virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate şi care ajung apoi foarte repede pe sol.
Cum se transmite coronavirus
Maria Kerkhove a anunţat că OMS va publica un comunicat ştiinţific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2 în zilele următoare.
„Este nevoie de un pachet complet de intervenţii pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanţarea fizică, ci şi folosirea măştii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spaţii, în special acolo unde distanţarea fizică nu poate fi respectată şi în special pentru angajaţii din domeniul medical”, a adăugat aceeaşi specialistă.
Și doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, vorbește despre riscul de transmitere al coronavirusului prin intermediul instalaţiilor de aer condiţionat.
„Transmiterea se face prin particulele mici care stau în suspensie în aer mai mult timp faţă de cele mari, care coboară mai repede şi contaminează şi suprafeţele. Eu cred că cercetătorii au vrut să atragă atenţia că există acest risc, risc care implică măsuri de precauţie sporită, adică exact cele trei reguli de aur. În încăperi unde este aglomerat este foarte important să păstrăm distanţarea fizică, să purtăm măşti şi să ne spălăm pe mâini. Chiar dacă nu suntem în direct contact cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu virus”, a spus dr. Virgil Musta.