Cât de precise sunt testele antidrog, de vreme ce și un covrig cu mac ar putea influența rezultatul

de: BZI.ro
13:00, 07 nov. 2023

Aparatul Drug Test indică prezența unor substanțe, dar proba în sine nu este concludentă și nu are valoare în instanță. Dacă iese un rezultat pozitiv pentru consumul de droguri, polițistul poate reține permisul de conducere și poate interzice dreptul de a conduce până la soluționarea cauzei. Este nevoie de analize suplimentare pentru depistarea drogurilor în urină sau sânge, pentru finalizarea anchetei. Aceste analize se realizează la Institutul de Medicină Legală, deci nu la orice spital.

Precizia unui test antidrog poate varia în funcție de tipul de test, de calitatea echipamentului și de procedurile de colectare și analiză a mostrelor. În general, majoritatea testelor antidrog sunt concepute pentru a fi cât mai precise posibil, dar niciun test nu este 100% infailibil.

Există mai multe medicamente, alimente, suplimente și băuturi care pot interfera cu rezultatele unui test antidrog. Aceste interferențe pot varia în funcție de tipul testului și de substanțele psihoactive testate. Acești factori pot duce la rezultate false ori incorecte.

Printre alimentele care pot duce la rezultate fals pozitive la teste pentru opiacee (cum ar fi morfina sau heroina) se numără semințele de mac. Acestea conțin mici cantități de substanțe chimice care pot produce astfel de rezultate false.

Un șofer cu test antidrog pozitiv susține că, de fapt, mâncase covrigi cu mac

În susținerea acestei idei, reiterăm cum în urmă cu cîteva luni, un șofer din Alba Iulia, cu rezultat pozitiv la un test pentru droguri, a susținut că este nevinovat, că nu consumă droguri și că, de fapt, aparatul reacționase la macul de pe covrigii pe care îi mâncase. Tânărul mai spunea atunci că dosarul său penal este tergiversat de peste un an de către anchetatori și că în toată această perioadă el nu a avut dreptul să conducă.

Șoferul, Alexandru H., din Alba Iulia, a fost oprit în trafic de poliție pe data de 24 februarie 2022 și a fost testat pentru consumul de droguri, rezultatul indicând că ar fi fost pozitiv pentru mai multe substanțe cu efect psihoactiv. El susține că nu este consumator de droguri. După ce a fost de acord să i se recolteze probe biologice, situația s-a complicat, pentru că analizele de urină au indicat că ar fi pozitiv pentru opiacee, dar rezultatele la sânge au ieșit negative, potrivit Alba24.ro.

Alexandru susține că a ieșit pozitiv la opiacee, la testul de urină, pentru că în ziua în care a fost testat, dar și cu o zi înainte, ar fi mâncat covrigi cu mac. Spune că dosarul nu a ajuns pe masa judecătorilor după mai bine de un an și că este încă în cercetare la IPJ Alba.

„Nici până în zi de astăzi, după un an și două luni, nu s-a trimis dosarul meu în instanță, ceea ce denotă un proces neechitabil și încalcă drepturile omului. Nu încerc să cer ajutorul presei, vreau doar să știe lumea cum poți să ajungi cu dosar penal de care nimeni din sistem nu este interesat, să iți pierzi locul de muncă, apoi familia din cauza unor oameni care sunt total dezinteresați de drepturile tale ca și om”, a declarat Alexandru pentru alba24.ro.

Un covrig cu mac, cauza unui test pozitiv la opiacee

De altfel, o tânără americană a fost testată pozitiv la opiacee chiar în ziua în care a mers la maternitate pentru a naște. Aceasta a declarat că nu a consumat nici un drog, doar a mâncat de dimineață un covrig cu mac. Cu toate acestea, proaspăta mămică a trebuit să aștepte 5 zile înainte de a-și putea lua fiica în brațe.

Tânăra Elizabeth Eden, din Maryland (SUA), a aflat cu stupoare chiar în timpul travaliului că testul la opiacee a ieșit pozitiv. Femeia i-a asigurat pe medici că nu a consumat niciun drog, doar că mâncase un covrig cu mac în dimineaț respectivă. Ar putea părea o scuză ridicolă, dar este aceasta este realitatea pură. Majoritatea opiaceelor – opiu, heroină, morfină – sunt extrase din semințe de mac. Consumate cu puțin timp înaintea unui test de droguri, semințele de mac pot conduce la rezultate pozitive.

Femeia a solicitat repetarea testului, dar cererea i-a fost refuzată, cazul său fiind raportat către autoritățile statale. Un asistent social a preluat cazul pentru a observa comportamentul acesteia. Fiica sa, abia născută, a rămas 5 zile la spital, departe de mama sa. O experiență extrem de traumatizantă pentru tânăra mamă.