Cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră?
Ideea că există rechini în Marea Neagră este extrem de controversată și mulți oameni cred că aceasta este doar un mit urban. Cu toate acestea, cercetările recente și declarațiile unor experți în biologie marină sugerează că există specii de răpitori care trăiesc în această mare.
Rechinii din Marea Neagra nu sunt impunători și feroce ca rudele lor din alte mări si oceane, dar sunt la fel de răi. Câinele de mare este unul dintre aceștia, îl găsim cel mai frecvent la adâncimi de până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10 m.
Există sau nu rechini în Marea Neagră?
Câinele de mare este un rechin răpitor pe care îl găsim în largul Mării Negre, iar cei care se regăsesc în această apă, trăiesc între 30 și 60 de ani.
În comparaţie cu rechinii oceanici, câinele de mare, rechinul specific Mării Negre, are o talie mică. Acest prădător poate măsura cel mult 1,7 metri lungime și poate atinge o greutate maximă de 15 kilograme.
Mereu agitat, câinele de mare trăieşte mai mult solitar, grupându-se în număr mic numai în timpul reproducerii. La țărmul nostru se apropie începând din luna martie şi până în noiembrie. De obicei este semnalat în larg la 50-70 m adâncime. El se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.
Spre deosebire de alte specii, acest rechin este fricos. Nicio persoană nu a fost atacată vreodată de un rechin în Marea Neagră.
De-a lungul timpului, în Marea Neagră au fost observate și alte specii de rechin care ajung aici întâmplător, în timp ce urmăresc bancuri de pești cu care se hrănesc: rechinul înger, rechinul vulpe, rechinul ciocan, rechinul pisică.
De asemenea, câinele de mare mai poate fi întâlnit și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Oceanele Atlantic și Pacific. Totuși, Marea Neagră este casă pentru cea mai mare populație a câinelui de mare.
Răpitorul mănâncă oameni sau oamenii mănâncă mamiferul răpitor
Câinii de mare sunt perfect adaptați vieții în ape reci, au un metabolism intens și un ritm de creștere foarte lent. Meniul Câinelui de mare e format din alți pești, crustacee și moluște.
Acesta îi face carnea aspră, lipsită de grăsimi și bună la gust, motiv pentru care e adesea vânat de oameni. Deci omul mănâncă acest tip de rechin și nu rechinul oameni. Este cea mai fricoasă specie de rechin.
Trăiește solitar și socializează cu alte exemplare din specia lui în timpul sezonului de împerechere, perioada ianuarie-martie, sau pentru vânătoare. Masculii câini de mare sunt considerați maturi în jurul vârstei de 10-11 ani și 18-21 de ani pentru femele. În această perioadă, după o gestație de 2 ani, nasc între 2 și 11 pui. Trăiesc relativ puțin (între 35 și 75 de ani) iar populațiile de câine de mare se refac foarte greu.
Anual se pescuiesc aproximativ 15.000 de tone de câine de mare pe tot globul. Carnea acestuia se poate consuma proaspătă, congelată, afumată sau conservată. Din ficatul lui se extrage ulei de pește foarte bogat în vitamina A.
De asemenea, pielea lui poate fi folosită pentru șlefuirea metalelor sau tăbăcită pentru confecționarea diverselor obiecte de marochinărie. Astfel că, nu există foarte mulți rechini în Marea Neagră, iar cei care sunt oricum sunt vânați de către oameni.