Cât de periculoasă este noua tulpină Omicron? Este mult mai virulentă decât precedentele dar mai puţin agresivă
Creșterea rapidă a infecțiilor cu varianta Omicron în întreaga lume a determinat comunitatea virusologică să arunce o privire mai atentă asupra tulpinii extrem de infecțioase. Datele timpurii indică în mod clar că Omicron este mult mai transmisibil decât tulpinile care au apărut înainte.
Cercetările indică din ce în ce mai mult că omicronul cauzează boli mai puțin severe în comparație cu variantele anterioare. În plus, vaccinarea – în special cu un rapel – pare extrem de protectoare împotriva spitalizării și a decesului. Tsunami-ul transmiterii virale înseamnă că mulți oameni vaccinați vor avea infecții, dar marea majoritate vor avea simptome undeva între o răceală ușoară și gripă.
Cât de transmisibilă este noua tulpină Omicron?
Un studiuestimează că Omicron este de 2,7 până la 3,7 ori mai transmisibil decât varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate. Cu toate acestea, se pare că Omicron poate să nu fie la fel de virulent sau intens în ceea ce privește simptomele, că tulpinile anterioare precum Alpha și Delta, în special la persoanele vaccinate. Vaccinurile Modernă, Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca par să protejeze împotriva consecințelor severe ale bolii.
Cu toate acestea, este probabil că la cei nevaccinaţi, Omicron să provoace în continuare boli severe și, ca atare, nu trebuie luat cu ușurință. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, notează că
„Deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, aceasta nu înseamnă că ar trebui clasificat drept ușoară”.
De ce este mai virulent Omicronul?
Infecțiozitatea lui Omicron provine din câțiva factori. În primul rând, pare să depășească vaccinarea completă și protecția de rapel împotriva infecției, ceea ce înseamnă că virusul are mai multe gazde la dispoziție. În al doilea rând, Omicron se reproduce extrem de rapid în nazofaringe , mai mult decât tulpinile care au apărut înainte. În al treilea rând, Omicron transmite de la indivizi asimptomatici la o rată mult mai mare decât tulpinile anterioare. Pentru varianta Delta, ratele de transmisie asimptomatică au fost între 1% și 2,6%. Rată pentru Omicron este de peste 30%, conform unui studiu al lui Garrett et al.
Un studiu recent al Diamond et al. a urmărit să detalieze natura patogenă exactă a Omicron într-un efort de a înțelege impactul său mai mare asupra umanității. Metoda lor era simplă. Ei au infectat hamsteri și șoareci cu varianta Omicron și au comparat daunele relative cauzate de tulpină cu datele culese de la subiecții rozătoare infectați anterior.
Ei au descoperit că varianta Omicron este în general mai puțin virulentă decât tulpinile anterioare. În special, subiecții rozătoare nu au experimentat o pierdere nesănătoasă în greutate, ceea ce a fost observat la subiecții anteriori. În plus, sarcina virală în tractul respirator superior și inferior a fost de 10 până la 100 de ori mai mică decât șoarecii infectați cu varianta Beta după doar trei zile după infecție. Sarcina virală în cornetele nazale a fost de aproape 1000 de ori mai mică la subiecții infectați cu Omicron.
Patru studii suplimentare coroborează aceste constatări, inclusiv alte trei care investighează Omicron la hamsteri și unul la șoareci . Toate trei au descoperit că Omicron a indus o boală mai moderată decât tulpinile Delta sau anterioare. Remarcăm prudență în extrapolarea modelelor animale la comportamentul virusului uman, dar aceste constatări sunt semnificative, conform forbes.com.
Pe de altă parte, specialiștii români au publicat o listă cu simptomele unei infectări cu Omicron. De exemplu, managerul Institutului ” Marius Nasta ”, Beatrice Mahler, afirma faptul că primele semne apar în zona capului, cu dureri de gât, cap, febră şi frisoane. De aceeași părere sunt și experții mondiali cum ar fi Dr Angelique Coetzee.