Cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România? Este dublu comparativ cu alte țări din Europa

de: George Cristian
10:03, 23 aug. 2024

Numeroase persoane se întreabă cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România comparativ cu alte țări din Europa. Într-o analiză publicată recent se pare că românii consumă o cantitate dublă de zahăr comparativ cu alte țări din Europa.

Vă aducem aminte faptul că autoritățile române au implementat recent taxa pe zahăr ceea ce a adus la scumpiri printre produsele cu conținut de zahăr.

Cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România

Într-o sticlă de Fanta se află mai mult zahăr decât în multe țări din Europa, iar acest lucru ne duce la o altă întrebare. Cât de calitative sunt produsele comercializate sub același brand în Vestul Europei comparativ cu Est?

Preocupările legate de practicile producătorilor au ieșit în prim-plan în 2017, când s-a dezvăluit că multe companii mari produc alimente de mai proastă calitate în statele membre din est ale Uniunii Europene decât în ​​cele vestice.

Ca urmare a scandalului, în 2019 Comisia Europeană și Consiliul European au stipulat într-o directivă obligatorie că producătorii trebuie să ofere aceeași calitate în toate țările uniunii și doar în câteva cazuri pot exista diferențe justificate.

Un alt scandal alimentar a izbucnit la jumătatea lunii iulie, când a fost dezvăluit că unul dintre cei mai mari producători internaționali, Coca-Cola, produce Fanta cu un conținut de portocale de peste două ori mai mare în Italia decât în ​​Ungaria.

Așadar, graficul arată cantitatea de zahăr care se află la 100 de ml de suc. Observăm faptul că cea mai mare concentrație de zahăr se regăsește în Italia, Urmată de Țările de jos. În top se mai află Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. Diametral opus găsim țări cu un conținut minim de zahara cum ar fi Spania, Portugalia, Marea Britanie, Polonia sau Finlanda.

Este, sau nu este nociv consumul de zahăr?

În ultimii ani atenția publică s-a concentrat pe consumul de zahăr, iar multe persoane s-au întrebat cât de nociv este consumul de zahăr. Au fost realizate numeroase studii care au arătat efectele unui consum ridicat.

Creierul este unul dintre organele cele mai active din punct de vedere metabolic, având nevoie de glucoză ca sursă principală de energie. Cercetările arată că funcționarea creierului este mai eficientă atunci când are acces la o cantitate adecvată de glucoză. Prin urmare, performanța mentală este optimă atunci când nivelurile de glucoză din sânge sunt bine echilibrate.

În același timp, atât nivelurile scăzute de glucoză, cât și cele prea ridicate (care pot duce la glucotoxicitate) pot afecta claritatea mentală și capacitatea creierului de a funcționa corect. Există totuși excepții, cum ar fi cetoza, unde corpul învață să folosească alte surse de energie, și perioadele de post, în care organismul se bazează pe rezervele de glicogen din ficat și mușchi, precum și pe grăsimile acumulate, transformându-le în glucoză pentru a alimenta creierul.

Cercetările subliniază faptul că excesul de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. De aceea, este important să facem alegeri alimentare inteligente, să limităm zahărul adăugat și să optăm pentru îndulcitori naturali pentru a ne menține sănătatea. Cunoașterea efectelor consumului de zahăr ne ajută să facem alegeri mai bune pentru un stil de viață mai sănătos și responsabil. Așadar, sticlele de Fantă din România conțin printre cele mai mari cantități de zahăr din Europa.