Cât de important este sportul în procesul de slăbire? Sfaturi de la antrenorul ieșean de wellness Eva Iacoboaia

de: Redacția BZI
06:50, 22 mart. 2022

Procesul de slăbire se poate dovedi, de multe ori, mai anevoios decât am putea crede în primă fază. De aceea, antrenoarea de wellness Eva Iacoboaia recomandă tuturor persoanelor care doresc să piardă în greutate să se înarmeze cu răbdare și să nu-și propună să piardă cât mai multe kilograme într-un timp cât mai scurt, deoarece nu e atât de important cât de repede slăbești, ci este mai important să înveți să te menții la greutatea dorită.

Eva Iacoboaia a colaborat cu persoane care au reușit să slăbească zeci de kilograme într-un mod sănătos, practicând activități fizice care le fac plăcere și alimentându-se corect. De altfel, aceasta susține că important nu este neapărat numărul de kilograme pierdute, ci modul în care ajung să se simtă persoanele care apelează la serviciile sale. Din punctul său de vedere, sportul trebuie practicat câte puțin în fiecare zi, până când mintea și corpul se obișnuiesc cu noua activitate și aceasta devine un automatism.

Eva Iacoboaia, antrenor de wellness: „În procesul de slăbire, răbdarea este cheia”

Atunci când ne hotărâm că vrem să slăbim, este foarte important să ne înarmăm cu răbdare, deoarece pierderea rapidă a unor kilograme nu ne va aduce niciun beneficiu real pe termen lung. Important este să ne creăm niște deprinderi sănătoase în ceea ce privește alimentația și mișcarea și să încercăm, pe cât posibil, să nu ne abatem de la ele.

„În primul rând, este esențial să înțelegem că nu avem cum să acumulăm kilograme în plus peste noapte. Alegerile alimentare pe care noi le facem pleacă de la educația alimentară pe care o avem. Înainte de a ne gândi cum putem lupta cu kilogramele în plus, important este să căpătăm educația necesară încât să putem slăbi, să ajungem la greutatea dorită, dar să ne și putem menține în formă. Pentru că, în esență, aceasta este cea mai mare provocare, putem să ținem nenumărate diete, dar secretul este să învățăm să cum să ducem un stil de viață sănătos. Important este să înțelegem că nu este vorba doar despre numărul de kilograme, ci despre starea de bine pe care o resimțim atunci când de alimentăm corect. În procesul de slăbire, graba nu este importantă, răbdarea este cheia. Pierderea în greutate nu este un proces care se întâmplă peste noapte, ci acesta va avea loc abia atunci când vom obține deprinderi sănătoase în ceea ce privește obiceiurile alimentare și le vom putea menține pe termen lung”, a declarat Eva Iacoboaia, antrenor de wellness.

Atunci când ne dorim să slăbim, cel mai important pas este alimentația sănătoasă

Oricât de mult vom face mișcare și ne vom antrena, fără o alimentație sănătoasă nu avem cum să pierdem în greutate, deoarece activitatea fizică reprezintă doar 20% din procesul de slăbire.

„Sportul are foarte multe beneficii: plecând de la o postură corectă, activarea metabolismului, tonifierea pielii și un tonus muscular mai bun. În ceea ce privește procesul de slăbire, 20% este sport și 80% alimentație. Pentru că, chiar și atunci când facem sport, după antrenament, mușchiul trebuie hrănit cu o proteină de calitate. Când vorbim de sport, nu ne rezumăm doar la alergarea pe bandă sau la ridicarea greutăților, ci mai important este să găsim acel sport care să ne facă și plăcere, de exemplu mersul cu bicicleta, plimbările mai alerte, baschetul sau orice activitate care presupune mișcare și care ne relaxează. Extrem de importantă este și alimentația, deoarece nu îți poți petrece toată ziua în sala de fitness, nu ai cum. Te poți antrena 1-2 ore pe zi și vei arde în jur de 200-400 calorii, cu un antrenament destul de complex, dar contează extrem de mult câte calorii mănânci într-o zi. De aici se și merge pe ideea ca sportul reprezintă doar 20% din procesul de slăbire, iar restul de 80% se datorează alimentației. Important este ca tot procesul din perioada de remodelare/slăbire  să fie făcut cu plăcere. Sportul trebuie practicat câte puțin în fiecare zi. Eu recomand măcar 10-15 min de mișcare în fiecare zi, timp de 21 de zile, până când mintea și corpul se obișnuiesc cu noua activitate și aceasta devine un automatism”, a precizat Eva Iacoboaia.

„Am lucrat cu persoane care au slăbit chiar și 40 de kilograme”

Eva Iacoboaia susține că persoanele cu care colaborează nu urmăresc să piardă un număr cât mai mare de kilograme într-un timp scurt, ci înțeleg că mai important decât ceea ce le arată cântarul este modul în care se simt și energia pe care au în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, ea a lucrat și cu persoane care au pierdut până la 40 de kilograme, iar viața lor a luat cu totul o altă întorsătură.

„Nici pentru mine, nici pentru oamenii cu care lucrez nu este prioritar să obținem rezultate fizice rapid. Ei vin la mine pentru a pierde în greutate sau pentru remodelare corporală, dar înțeleg că prioritatea este starea de bine și sănătatea. În primă fază, ei obțin informații despre ceea  ce înseamnă o alimentație echilibrată, iar, în consecință, obțin și kilograme în minus. Am lucrat cu persoane care au pierdut 17 de kilograme, 20 de kilograme și chiar și 40 de kilograme. Cel  mai important exemplu este cel personal, eu am pierdut 12 kilograme de grăsime și am înregistrat un plus de 7 kilograme de masă musculară. De regulă, rezultatele se văd încă din primele zile; vom avea mai multă energie, ne vom simți mai bine, digestia va fi mai eficientă, dar primele kilograme în minus se vor vedea după aproximativ 3 luni. Când ne gândim la rezultate, nu avem în vedere doar kilogramele. Există multe persoane care pot să piardă 5-10 kilograme, dar nu sunt atenți și la compoziția corporală, adică nivel de grăsimi scăzut și o creștere a masei musculare”, a a adăugat antrenoarea de wellness.

Procesul de slăbire este unul de durată, iar persoanele care doresc să piardă în greutate trebuie să aibă răbdare cu propriul corp. Nu este atât de important cât de rapid se pierd kilogramelor în plus, ci esențial este să obținem deprinderi sănătoase atât în ceea ce privește alimentația, cât și în ceea ce privește activitatea fizică.