Cât de grav vom fi afectați de pandemia COVID-19? Este anunțat un nou val de tulburări psihice. Specialiștii au identificat persoanele vulnerabile

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 02 apr. 2021

Timp de un an, de când infecția cu coronavirus face sute de victime în fiecare oraș, populația s-a adaptat mai mult sau mai puțin noilor condiții de trai. Fără a se cunoaște când vor putea reveni la viața de dinaintea pandemiei COVID-19, tot mai multe persoane au ajuns să sufere de tulburări psihice

În timp ce unele persoane au dus respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu coronavirus la un nivel extrem, alte persoane sunt nepăsătoare. Este vorba despre cei care au negat existența virusului, gândind că pandemia este doar modul prin care anumite autorități doresc să schimbe obiceiurile de trai și să modifice economia lumii. Sunt tipuri de gândire și de adaptare la situația actuală complet opuse. Specialiștii spun că ambele tipologii sunt afectate la un anumit nivel, trec prin episoade de anxietate, depresie, devin dependenți de substanțe, iar post-pandemie COVID-19 ne vom confrunta cu un val de tulburări psihice. Fenomenul este analizat la nivel mondial, se ridică probleme privind acest subiect și se desfășoară o serie de studii importante.

Flexibilitatea de gândire poate face diferența atunci când trecem prin stări negative

Într-o oarecare măsură, toate categoriile de vârstă, de la copii la vârstnici, au fost afectate de această perioadă. Specialiștii spun că tinerii au reușit ceva mai ușor și mai repede să se adapteze noilor condiții, chiar dacă mulți dintre ei se gândesc cu greu la faptul că anii pe care îi petrec astfel nu mai pot fi recuperați. Cei mai în vârstă s-au simțit privați de ajutorul celor dragi. Totodată, persoanele aflate la vârstele medii au resimțit foarte mult trecerea în mediul online a activităților.

„Primul pas pentru a face față mai ușor acestor vremuri îl reprezintă înțelegerea situației generale, și anume că, fie dacă ne place sau nu, nu putem anula existența virusului. Trebuie să înțelegem clar contextul în care ne aflăm. Cel de-al doilea pas îl reprezintă adaptarea. Cel care reușește mai rapid să se adapteze noilor condiții și să le facă față poate ulterior să îi ajute și pe ceilalți. Părinții își pot ajuta copiii prin diverse activități desfășurate bineînțeles în condiții de siguranță. Tinerii îi pot ajuta pe cei mai în vârstă prin gesturi simple, normale, aducându-le cumpărăturile, servicii sociale, medicale”, spune dr. Ovidiu Alexinschi, coordonatorul programului „No addict” Iași.

Val de tulburări psihice după pandemie! Izolarea totală sau sfidarea regulilor, două extreme de adaptare la condițiile din ultimul an

Tehnicile de relaxare, de meloterapie, se numără printre elementele foarte eficiente pentru menținerea unui psihic sănătos. Pentru cei care trec prin episoade de anxietate, depresie, psihoză, este important să apeleze la un specialist pentru o consultație și o evaluare adecvată.

„La nivel mondial, specialiștii se așteaptă ca după valul de pandemie COVID-19 să urmeze un tsunami de tulburări psihice. În ultimul an s-au întâlnit două situații. Una este cea în care persoane care nu sufereau inițial de tulburări psihice, după această perioadă de pandemie, au dezvoltat probleme de tipul anxietății, depresiei, a consumului de substanțe. A doua situație este cea a persoanelor cu tulburări psihice preexistente și care, din frica a ceea ce se întâmplă și a ceea ce va urma după această periodă, și-au agravat starea.

Plecând de la felul în care au trecut de perioada pandemiei de COVID-19, pot fi indentificate două tipologii, nu neapărat predominante, dar sunt cele două extreme importante. Într-o parte se află cei care au sfidat orice fel de regulă și au negat existența acestui virus, au ignorat sau au defilat cu ignorarea regulilor în pandemie. Mai sunt apoi cei care s-au protejat, au ieșit extrem de rar din locuințele lor sau chiar deloc luni la rând și au redus interacțiunile cu ceilalți”, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi.

Viitorul va fi hibrid. Tehnologia se integrează extrem de rapid în viețile tuturor

Consultațiile online au devenit o modalitate ușoară prin care se pot obține sfatul și îndrumările unui specialist. Pandemia COVID-19 se poate spune că a avut un efect pozitiv pentru că a facilitat accesul la serviciile specialiștilor cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare. Foarte multe persoane au renunțat la deplasarea la cabinet, apelând în schimb la tehnicile electronice, care se dovedesc la fel de eficiente.

„A avut loc o schimbare, o mutare a centrului de greutate pe servicii de asistență, consultații, psihoterapie la distanță, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță. Este o creștere accelerată, persoane din străinătate apelează la telepsihiatrie, telepsihologie, lucrurile se desfășoară cu o viteză fantastică, paradoxal sau nu, mijloacele moderne de comunicare sunt utilizate destul de mult și în România. Cred că acest trend nu se va opri. Chiar dacă pandemia nu va mai fi, viitorul va fi unul hibrid, unul în care vom combina cu utilizarea tehnicilor, metodelor online mai multe activități obișnuite din viața noastră de zi cu zi”, încheie medicul ieșean.