Cât de des se udă florile?

de: BZI.ro
15:51, 08 iun. 2020

Udarea corectă a plantelor este esenţială în perioada lor de vegetaţie, vara, pentru întreţinere şi toamna, pentru că plantele să îşi asigure rezervele care să le permită – dacă este cazul – să treacă peste iarnă.

Udarea corectă a plantelor este importanta fie că acestea cresc în aer liber sau în ghivece, ori în sere. Echilibrul şi udarea după nevoi este garanţia pentru bună dezvoltare a plantelor, iar regulile pe care le presupune udarea corectă a plantelor trebuie respectate pentru că este primul pas, şi cel mai important, care să asigure plantelor o bună evoluţie.

Extremele – udarea din abundenţă sau lipsa apei sunt la fel de periculoase

Pentru a găsi calea de mijloc, care să nu permită nici ofilirea florilor din cauza secetei şi nici putrezirea rădăcinilor, trebuie respectate regulile şi udarea corectă a plantelor. Prima condiţie este aceea de a satisface nevoile plantei în ceea ce priveşte tipul de sol şi intesitatea luminii.

A doua regulă legată de udarea corectă a plantelor este aceea că umiditatea trebuie să se păstreze constantă. Supravegherea permanenta joacă un rol deosebit în îndeplinirea acestui deziderat. Orice udarea trebuie urmată de o uscare uşoară a solului înainte de cea următoare. Acest lucru ajuta la creşterea rădăcinilor şi la evitatarea riscului de putrezire. Cea mai simplă metoda de verificare a umiditatatii este să daţi stratul superficial de sol la o parte uşor cu mâna pentru a vedea cum este solul la doi-trei centimetri în adâncime.

Udă bine, rar şi în cantitate suficientă. Cu mici excepţii pentru majoritatea florilor din grădină, o udare sau două pe săptămână este suficientă, cu condiţia ca solul să se irige în profunzime. Este preferabilă o udare cu multă apă şi mai rară, decât una cu puţină apă, la intervale mai scurte de timp.

Udă plantele dimineaţă sau seară. Această regulă este esenţială pentru udarea corectă a plantelor şi este strâns legată de cea precedentă. Udarea va fi “suficientă” în măsura în care plantele beneficiază în măsură cât mai deplină de apă. Or, dacă facem acest lucru în timpul zilei, o parte din apă se evapora în atmosferă. De aceea, perioadele favorite ale zilei pentru udare sunt dimineaţa şi seara, îndată după apus.

Udă plantele individual, în mod egal apa. Dacă udaţi mereu o singură rădăcina va creşte bine doar această rădăcină iar nutrienţii se vor absorbi în sol în mod neadecvat. Prin urmare, întotdeauna udaţi şi în jurul plantei şi distribuiţi apa pe întreaga zonă de udare.

Udă încet. Un debit mare de apă nu este neaprat mai bun. Udatul cel mai bun este cel în etape, pentru că apa are nevoie de câteva momente pentru a se infiltra în sol. Se recomanda udarea plantelor cu cantităţi moderate de apă, la intervale de 10 minute. Astfel încă să fie evitată supraîncărcarea solului, periclitarea sănătăţii plantelor şi risipă de apă. Dacă uzi grădină, uda cu stropitoarea sau furtunul la presoiune şi debit mic. Reia toată operaţiunea de la capăt, pentru că udarea să fie cu adevărat eficienta iar apa să poată intra în sol.

Fereşte frunzele. Udatul cu stropitoarea sau furtunmul, nu-i tot una cu ploaie. Dacă ploaia udă frunzele fără probleme, udatul cu furtunul sau stropitoarea trebuie să ferească frunzele. Frunzele ude lăsate peste noapte devin frunze bolnave (mucegăiesc), iar cele lăsate în soare capăta urme de arsuri uşoare ( efectul arderii cu sticla pe care îl au stropii de apă).

Udarea corectă a plantelor înseamnă şi individualizarea plantelor după nevoile şi specificul lor. Iar aceasta este una din regulile importante de care trebuie să ţii cont la udarea corectă a plantelor.