Cât de dăunătoare este gelul de unghii?
Gelul durează mult timp, iar sub el unghiile se rup cu greu. In conntinuare, incercam sa ințelegem cum gelul poate dăuna. Data viitoare când vă înscrieți pentru o manichiură, veți fi pregătiți.
Lacurile și lacurile cu gel sunt deseori numite dăunătoare datorită prezenței a trei substanțe în compoziția lor: formaldehidă, toluen și ftalat de dibutil. Formaldehida este clasificată ca fiind cancerigenă , adică substanțe care contribuie la formarea tumorilor maligne. Toluenul poate avea un efect dăunător asupra sistemului nervos: provoacă dureri de cap sau amețeli și cu efecte repetate și puternice asupra organismului, afectări cognitive mai grave. Ftalatul de dibutil a fost legat de problemele de reproducere numai la animale. Periodic, oamenii de știință descoperăformaldehidă, toluen și ftalat de dibutil în lacuri, pe care producătorii le marchează ca fiind libere de aceste substanțe. Dar nu te grăbi să arunci toate lacurile. Nu există dovezi că aceste substanțe afectează cumva sănătatea în compoziția lacurilor (dar, desigur, nu este nevoie să le utilizați intern).
Food and Drug Administration (FDA) consideră că aceste trei substanțe sunt acceptabile pentru utilizare în lacuri. Cu toate acestea, FDA are o clarificare cu privire la formaldehidă: poate face unghiile fragile, irita pielea și provoca reacții alergice.
Principala plângere cu privire la lustruirea gelului este o lampă ultravioletă. Trebuie să puneți unghiile în ea, astfel încât gelul să se întărească. Astfel de lămpi emit raze UV-A, la fel ca un pat de bronzat . Aceste raze pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii și cancerul pielii. Cu toate acestea, în 2014, cercetătorii au testat 16 lămpi de manichiură și au decis că nu sunt la fel de periculoase în general. Cu toate acestea, lămpile UV diferă foarte mult în ceea ce privește puterea. Prin urmare, nu merită să se facă concluzii lipsite de ambiguitate despre vătămarea sau inofensivitatea lor – sunt necesare mai multe cercetări cu privire la acest scor. Nu există atât de multe cazuri de dezvoltare a cancerului de piele după utilizarea unei lămpi UV, sau mai bine zis, doar două . Și în ambele cazuri, nu se poate argumenta că lămpile au cauzat cancerul. Dar, totuși, experții sfătuiesc aplicați o protecție solară cu un SPF de cel puțin 30 de douăzeci de minute înainte de procedură.
Un alt risc este deteriorarea unghiilor. Gelul de lustruit este greu de îndepărtat. Dacă acest lucru se face neglijent, există riscul de a răni placa de unghii, făcându-l aspru și crăpat. Prin urmare, asigurați-vă că îndepărtați sau îndepărtați corect lacul de gel.
Cum să faci o manichiură în siguranță
Iată ce recomandă Academia Americană de Dermatologie :
- Asigurați-vă că instrumentele de manichiură sunt sterilizate. Întrebați-l pe maistru dacă dezinfectează instrumentele după fiecare client. De asemenea, nu lăsați niciodată tăietorul pentru cuticule să poată duce la inflamații și infecții.
- Folosiți o ojă tradițională în loc de ojă de gel dacă unghiile sunt deseori deteriorate după aplicarea acesteia din urmă sau dacă sunteți alergic la acetonă (este necesară acetonă pentru a îndepărta gelul).
- Aplicați protecție solară. Aplicați un SPF de protecție solară cu spectru larg de 30 sau mai mare pe mâini înainte de manichiura cu gel. Alternativ, purtați mănuși întunecate, opace, cu vârful degetelor tăiate înainte de a aplica oja.
- Nu îndepărtați gelul cu unghiile sau alte obiecte.
- Când îndepărtați lacul de gel, umeziți numai plăcile de unghii cu acetonă (astfel încât acetonă să nu pătrundă în piele). Alternativ, folosiți bile de bumbac pentru a îndepărta oja. Înmuiați bile de bumbac în acetonă și așezați-le pe unghii, înfășurând o bucată mică de folie de aluminiu în jurul fiecărui deget. Lacul trebuie să se desprindă după aproximativ 15 minute.