Cât costă un kilogram de cireșe. Prețul a depășit bunul simț
Ne aflăm în luna mai, perioada în care ar trebui să apară primele cireșe românești. De altfel, sunt „fructele-vedetă” ale acestei luni. Într-o piață din Sibiu, de exemplu, un comerciant oferă spre vânzare clienților, la tarabă, acest fruct. Prețul, însă, sunt foarte ridicat. Iată mai jos, în articol, cât costă un kilogram de cireșe.
Mulți români au așteptat, cu sufletele la gură, să ajungă în piețe primele cireșe ale lunii mai. Așa cum e „tradiția”, tarabele se vor umple cu „fructele-vedetă”, în această lună. De exemplu, într-o piață din Sibiu, se vând primele cireșe. Chiar dacă prețul este foarte mare, clienții le cumpără pentru a-și potoli pofta.
Cât costă un kilogram de cireșe în piață
Anul acesta, dacă un client care dorește să achiziționeze un kilogram de cireșe trebuie să scoată din buzunar în jur de 100 de lei.
La momentul actual, cireșele care se oferă spre vânzare în piața din Sibiu sunt aduse din Spania. Vânzătoarea s-a declarat mulțumită până acum, pentru că, mărturisește ea, a vândut deja trei lădițe: „Le-am adus de marți după amiază. Au cumpărat pofticioșii. Am vândut până acum trei lădițe”. Cu alte cuvinte, clienții nu se arată foarte „speriați” de prețul cireșelor.
De asemenea, în piața din Sibiu mai pot fi achiziționate și roșii, prețul unui kilogram fiind de 30 de lei. Un kilogram de căpșuni se poate cumpăra la un preț situat între 10 și 14 lei, iar o salată costă, în medie, 3 lei, arată turnulsfatului.ro.
Evident, prețurile diferă în funcție de piețe sau centrele comerciale. De exemplu, un pepene roșu costă, în piețele din București, 35 de lei/kilogram.
Pe de altă parte, un kilogram de păstăi poate costa aproape 50 de lei, în piețele românești. Pentru pofticioși și pentru cei care doresc să încerce fructe exotice, trebuie să știe că le pot regăsi chiar în județul Buzău, la Stațiunea Pomicolă Istrița.
Cât costă, de fapt, la fermier un kilogram de roșii românești
Andreea Domnicu, unul dintre cei mai mari legumicultori din Scărișoara – Olt, are roșii în solarii pe mai multe hectare, iar legumele ei ajung în piețele din București și alte câteva județe.
Cu toate acestea, costurile pentru un solar de o mie de metri pătrați se ridică la o sută de mii de lei, iar producția poate varia între 7 și 10 tone de roșii.
„De la noi au plecat de la prețul de 35 de lei pe kilogram, în regim angro”, a spus Andreea, pentru Știrile Pro TV.
Un alt producător susține că prețurile sunt ridicate pentru că atât răsadurile, cât și îngrășămintele sunt scumpe.
„Păi, la răsaduri ajung la 4.000 de lei. La combustibil, la fel. Pe 10 ari – undeva la 50-60 de mii de lei, la gunoi de grajd că luăm mai ieftin, câteodată mai scump, dar undeva la două mii, două mii și ceva. Si curentul, norocul nostru este că mai avem și panouri solare și ne mai economisim din costuri”, a declarat Cătălin Dragu, fermier, pentru sursa citată.