Cât costă să faci căldură în casă cu aerul condiționat? Prețul îi vor face pe români să oprească centrală pe gaz

de: Redacția BZI
11:41, 17 dec. 2024

Dacă te întrebi cât costă să faci căldură în casă cu aerul condițional, răspunsul ar putea să te facă să oprești centrală pe gaz. Este un preț net inferior comparativ cu centrală pe gaz.

Pentru cei care nu dispun de centrală termică și se confruntă cu lipsa încălzirii în sezonul rece, o alternativă poate fi utilizarea aerului condiționat setat pe modul de încălzire. Totuși, puțini sunt cei care se întreabă ce impact are asupra consumului lunar de energie un astfel de aparat în această situație.

Cât costă să faci căldură în casă cu aerul condiționat?

În anumite condiții, aerul condiționat poate fi folosit pentru încălzire, pe lângă răcirea aerului în timpul verii. Un sistem de aer condiționat reversibil reprezintă o soluție versatilă pentru reglarea temperaturii într-o încăpere, având capacitatea de a răci sau încălzi aerul, în funcție de necesități. Funcționarea sa se bazează pe transferul de căldură, preluând aerul cald din exterior și răcind sau încălzind aerul din interior, în funcție de modul selectat.

Pentru răcire, aparatul absoarbe aerul cald din cameră prin unitatea interioară, iar acesta trece printr-un circuit de compresoare și condensatoare, fiind răcit de agentul frigorific. Acesta trece de la starea de gaz la lichid, iar apoi se deplasează spre evaporator, unde revine la starea de vapori. Aerul răcit este apoi distribuit în cameră de către ventilator. Când aparatul funcționează pe modul de încălzire în timpul iernii, fluxul de aer se inversează.

În ceea ce privește consumul, un aer condiționat folosit pentru încălzire are un consum de energie cu 35% – 40% mai redus față de alte metode de încălzire. Dacă este folosit opt ore pe zi pentru a încălzi locuința, consumul zilnic de energie va fi de aproximativ 5,36 kWh, ceea ce înseamnă că, într-o lună, acesta poate ajunge la 161 kWh. În intervalul de consum între 100 și 225 kWh, prețul energiei electrice este plafonat la 0,80 lei/kWh, iar factura lunar ar putea ajunge la aproximativ 129 de lei.

Eliminarea plafonării la energie ar putea cauza o problemă

Cu toate că este o alternativă care pare mai ieftină, odată cu eliminarea plafonării prețului la energie ar putea cauza o problemă în acest sens. Pentru prima dată, un furnizor major a lansat o ofertă cu preț fix, care va rămâne valabilă chiar și după liberalizarea pieței, conform economică.net. În prezent, tarifele sunt stabilite pe baza consumului lunar: 0,68 lei/kWh pentru până la 100 kWh, 0,8 lei/kWh pentru consumurile între 100 și 255 kWh, și 1,3 lei/kWh pentru consumurile ce depășesc 255 kWh. În cazul în care se depășește 300 kWh lunar, tariful de 1,3 lei/kWh va fi aplicat întregului consum.

Începând cu 1 aprilie, locuitorii din Muntenia și București vor plăti un tarif final de 1,23 lei/kWh, care include toate taxele și impozitele, indiferent de cantitatea de energie consumată.

Pentru consumurile mici de până la 100 kWh, prețul va crește cu aproximativ 80% față de tariful actual, care beneficiază de subvenții. Clienții care consumă între 100 și 255 kWh vor observa o majorare de 53% a facturii. În schimb, cei care depășesc 300 kWh vor plăti un tarif final cu aproximativ 5% mai mic decât plafonul actual.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a avertizat asupra unei posibile crize pe piața de energie internă. Se estimează că mai mult de 5 milioane de români vor înfrunta facturi mult mai mari după eliminarea plafonării prețurilor, care va avea loc la 1 aprilie 2025. Așadar, dacă vrei căldură cu aerul condiționat ar putea fi o soluție pentru încălzirea pe timp de iarnă, dar până la liberalizarea pieței de energie.