Cât costă o zi de concediu la salariul minim pe economie? Află care sunt prevederile legale și cum este plătit

de: Redacția BZI
10:10, 14 ian. 2025

Mulți salariați se pot întreba cât costă o zi de concediu la salariul minim pe economie. Ba mai mult de atât, e important de reținut că pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare cele în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă, conform art. 150 din Codul Muncii – Legea nr. 53/2003.

Cât costă o zi de concediu la salariul minim pe economie

În conformitate cu dispozițiile prevăzute de legislația în vigoare, pe durata concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. Potrivit dispozițiile art. 150 alin. (1) din Codul Muncii, cuantumul indemnizației de concediu de odihnă nu poate fi mai mic decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Află și când intră în vigoare legea mamelor cu mai mulți copii.

Potrivit alin. (2) al aceluiași articol, indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, care se determină prin împărțirea veniturilor realizate la numărul de zile în care a fost prestată munca, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

În ipoteza salariului minim brut pe economie, media veniturilor pe o perioadă de 3 luni, ultimele anterioare celei în care se ia concediul, ar fi de 11.100, iar dacă luăm în considerare că în principiu într-o perioadă de 3 luni o persoană lucrează 61 de zile, media zilnică a drepturilor salariale se calculează astfel: 11.100 : 61 zile = 181,96 lei/zi.

Astfel, în situația de mai sus, un salariat care are salariul minim pe economie va beneficia de o indemnizație în cuantum brut de 181,96 de lei pentru fiecare zi de concediu de odihnă, cuantim din care se rețin sumele aferente contribuțiilor sociale, respectiv impozitului pe venit.

Ce este salariul minim

Codul Muncii definește salariul ca reprezentând contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. Astfel, pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani, la stabilirea și la acordarea căruia este interzisă orice discriminare pe criterii de: sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală. Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.

Raportat la noțiunea de salariu minim, potrivit Codului Muncii, salariul minim reprezintă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, și se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor.

În egală măsură, prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă. Prin urmare, pentru mulți salariați din România este important cât costă o zi de concediu la salariul minim pe economie.