Cât costă cel mai scump cozonac din Iași. Cererea a scăzut drastic, anul acesta, pentru vedeta sărbătorilor
Cel mai scump cozonac din Iași se vinde cu 150 de lei pe kilogram, însă este mai puțin căutat în acest an. Producătorii susțin că cererea pentru produsul vedetă de Crăciun a scăzut, iar clienții îl înlocuiesc cu platourile cu prăjituri sau torturi. Coșul de cumpărături pentru deserturi este cuprins între 200 și 600 de lei
Ieșenii nu se mai înghesuie în cofetării și patiserii pentru a cumpăra cozonac, desertul vedetă de Crăciun. În Iași, un kilogram de cozonac se vinde cu 90 până la 150 de lei. Astfel, cei care vor să cumpere desertul vedetă de Crăciun plătesc în jur de 150 sau 200 de lei, dacă un cozonac are peste un kilogram. În acest an, clienții au preferat platourile cu prăjituri.
„Comenzile pentru cozonaci sunt mai puține în acest an, dar avem mai multe comenzi de prăjituri, precum nuci sau faguri. Poate în pandemie au început oamenii să facă cozonaci și acum nu mai comandă. Noi vindem cu 90 de lei pe kilogram. Cozonacii sunt fără chimicale, frământați cu unt, au ingrediente de calitate. Cred că scumpirile în lanț la materia primă au panicat oamenii și sunt puțin mai precauți.
Oamenii se limitează la mai puțin. Aceeași clienți cumpără de la noi, dar mai puțin ca anul trecut. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar se vede o scădere a comenzilor, față de anul trecut. Creșterea interesului este pentru prăjituri. Clienții vor faguri, nuci, prăjituri tradiționale. În general, oamenii lasă comenzile pe ultima sută de metri”, susține Gabriela Ilie, fondatorul „Bucate Alintate”.
Ieșeanca a deschis afacerea în urmă cu câțiva ani, renunțând la locul de muncă dintr-o multinațională.
Cel mai scump cozonac din Iași are ingrediente naturale
Cei care vor un cozonac mai mare plătesc și mai mult, dacă acesta conține și altceva în afară de nucă sau rahat.
„Sunt comenzi și pentru cozonaci mai puțin tradiționali, cu tot felul de fructe, migdale, chestii care înlocuiesc nuca sau rahatul. Am comenzi pentru doi-trei cozonaci, dar și pentru o cantitate mai mare. Oamenii vor doar să guste, nu neapărat să se sature, pentru că prețurile sunt mari și bugetul este mic”, susține Anca Costin, antreprenoare. Cei care vor produse de calitate plătesc mai mult.
„La mine, prețul pe kilogram la cozonac e de 150 de lei. Folosesc tot ce e mai bun, ca ingrediente, pentru a avea un produs de calitate. Am văzut că există cerere pentru prăjituri, mai ales la cele tradiționale. Clienții vor prăjituri cu foi, ciocolată, cafea, nucă și cornulețe. Vor și torturi, deci s-au orientat mai mult pe zona aceasta, iar prețul pe kilogram e același”, susține Paula Popa, antreprenoare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a verificat brutăriile și patiseriile din Iași.
Mariana Leț: „Estimez că suntem pe scădere”
Mai mult, reprezentanții brutăriilor spun că anul acesta vor fi scăderi ale profitului din cauza cererii reduse.
„Se merge mai mult la liber. Comenzi sunt, dar nu ca anul trecut. De obicei, locația se aglomerează în ultimele două zile. Am scăzut gramajul la cozonac, de la 1,4 kilograme la 800 de grame sau un kilogram. Sunt mai mici pentru că s-a scumpit materia primă.
Dau 35 de lei pe kilogramul de nucă. Un cozonac clasic costă 100 lei și 120 de lei pe kilogram pentru cel cu maia sau cu vin ars. Am bătaie multă pe pâine, mai ales cu o zi, două înainte de Crăciun. Cererea pe cozonac e foarte slăbuță, față de anul trecut. Între Crăciun și Revelion, anul trecut, mi-a mers foarte bine, dar vedem cum va fi și anul acesta.
Nu am făcut calculele, dar din ce am văzut până acum estimez că suntem pe scădere pentru că a scăzut vânzarea, mai ales pe persoane juridice, băcănii sau alte locații. Nu mai pot să duc șase pâini la o băcănie pentru că nu se justifică motorina”, susține Mariana Leț, fondatorul „Coșul cu pâini”.
Potrivit specialiștilor, cel mai scump cozonac din Iași poate fi cu fructe exotice sau cu vin ars.